Skip to main content

Advarsel: Fabriksnye mobiltelefoner kan indeholde skadelig software

Allerede inden, du får din nye telefon i hånden, kan den være inficeret med malware.

Android-telefoner kan være inficerede – allerede inden, du får den i hånden. Foto: Colourbox.
Android-telefoner kan være inficerede – allerede inden, du får den i hånden. Foto: Colourbox.
Samsung og Lenovo er nogle af de selskaber, der har fået deres mobiltelefoner og tablets undersøgt. Foto: Colourbox.
Samsung og Lenovo er nogle af de selskaber, der har fået deres mobiltelefoner og tablets undersøgt. Foto: Colourbox.

En lang række Android-telefoner og tablets er blevet solgt spritnye til kunderne med skadelig software – også kaldet malware. Det skriver Berlingske Business.

Firmaet Check Point Software Technologies har lavet en undersøgelse, der viser, at 38 telefoner og tablets fra blandt andre Samsung, Google og Lenovo med Googles mobilsoftware Android var inficeret med malware, inden de nåede ud til kunderne. Og det kan betyde, at udefrakommende kan se, høre og læse, hvad der foregår på din telefon.

IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS siger til TV 2, at problemet med malware på Android-baserede enheder er en ”labyrint af faldgruber” for brugerne:

– Man skal forestille sig, at man har en lille pc i lommen. Undervejs fra fabrikken bliver telefonerne tilpasset de forskellige lande og telekæder, og der installeres forskellige såkaldte add-ons, siger han altså til TV 2.

Ifølge Peter Kruse er Androids styresystem – modsat Apples iOS – meget åbent, og derfor er der ingen kontrol med, hvad der bliver lagt på telefonerne inden de når til forbrugerne.

Fra to selskaber

På baggrund af undersøgelsen konstaterer Check Point Software Technologies, at de inficerede telefoner stammer fra to unavngivne selskaber, der blot identificeres som ”et stort teleselskab og et multinationalt teknologiselskab”.

Peter Kruse opfordrer til, at man selv rydder op på sin telefon, hvis man vil være på den sikre side.

Gendan telefonerne

– Mit bedste råd er at gendanne ens nye telefon til fabriksindstillingerne. På den måde får man kun de programmer og indstillinger, der var på telefonen fra starten. Man kan også manuelt fjerne programmer, man ikke har tillid til, men det kræver lidt mere ekspertise. Man kan starte med at google programmer, der virker mistænkelige. Og ellers handler det om at udvise lidt god gammeldags skepsis og fornuft, lyder rådet fra Peter Kruse.

CIA kan trænge ind i telefonerne

Undersøgelsen fra Check Points kommer efter, at netstedet Wikileaks i sidste uge offentliggjorde 9000 hemmelige dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Heraf fremgår det, at CIA råder over software, der kan trænge ind på både Android og iOS-telefoner, så CIA er i stand til at lytte og læse med på beskeder og samtaler.

 

Del din kommentar