Skip to main content

Advarsel: Farligt stof i omløb

En række stoftests fra Mændenes Hjem har vist, at der er et farligt stof i kokainen, der er i omløb lige nu.

Der er farlige stoffer i omløb. Foto: Colourbox

Der er farlige stoffer i omløb. Foto: Colourbox

– I den senere tid har vi set mange kokainprøver, der indeholder levamisol.

Sådan starter Facebook-opslaget fra Mændenes Hjem, der beskæftiger sig med hjemløse og stofmisbrugere.

Levamisol, der også er kendt som “kemisk aids”, er et stof der kan ødelægge immunforsvaret, og som har mange alvorlige bivirkninger.

Tester ofte

Mændenes Hjem har siden april 2017 haft et stoftestapparat, der ved hjælp af en scanner kan give et indblik i stofsammensætningen.

– Da vi startede projektet, så vi overraskende, at kokainen havde høj renhed med få tilsætningsstoffer. Men det har ændret sig de sidste tre måneder, siger Maria Søborg Schultz, der arbejder som sygeplejerske hos Mændenes Hjem til TV 2 Lorry.

Ifølge Mændenes Hjem kan levamisol gøre brugerne mere modtagelige overfor infektioner som influenza, lungebetændelse og MRA.

– Den dræber nogle af de hvide blodceller. Konsekvensen kan blandet andet være, at man har dårligere sårheling. En anden bivirkning har været lilla pletter på huden af skadet væv, forklarer Maria Søborg Schultz.

Kan redde liv

Mændenes Hjem tester omkring 60 prøver om måneden. Det glæder forstander Ivan Christensen, for testen kan være med til at redde liv:

– Hvis der for eksempel er en, der tager stoffer med meget høj koncentration, så kan vi gøre vedkommende opmærksom på, at det er noget, de skal tage i meget små doser, og det kan formentlig betyde, at man kan være med til at redde deres liv, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

– Den er vigtig fordi, den kan give os en viden om, hvad der er i de stoffer, som vores brugere tager. Vi kan vejlede dem om de risici, der kan være. Så kan vi bedre tilrettelægge en behandling i forhold til det.

Markant advarsel

Mændenes Hjem forsøger at advare stofbrugerne på deres egen Facebook-side:

– Mange tilsætningsstoffer kan fjernes ved kogning, men det gælder IKKE levamisol. Rygere er derfor også i risikogruppen.

For at prøverne kan laves, kræver det, at brugerne eksempelvis giver en smule af deres kokain, som de ikke får tilbage igen. Derfor er de hos Mændenes Hjem tilfredse med interessen for prøverne.

– Jeg synes, de har taget godt imod det. Det er klart, at når vi har 10.000 stofindtag om måneden og 60 test, så lyder det ikke af meget. Men vi var spændte på, om brugerne vil give en smule af deres stof, som de ikke fik tilbage for at få testet, og set i det lys synes vi, at de har taget meget godt i mod det.

Testen varer kun i et par minutter. Og ifølge sygeplejerske Maria Søborg Schultz er det det hele værd:

– Jeg anbefaler, at man får testet sit stof. Det kan have store konsekvenser, hvis man får gentagende infektioner, når man i forvejen lever et udsat liv, forklarer hun til TV 2 Lorry.

Alle Mændenes Hjems tilbud er placeret på Vesterbro i København.

Del din kommentar