Advokater skal nu slå deres egne klienter ihjel

Sidder man på dødsgangen i den her stat, bliver det din advokat, der kommer med giften.

Det er så svært for staterne at henrette fanger på dødsgangen, at de er villige til at gøre det ulovligt.Foto: HANDOUT / SCANPIX
Foto: HANDOUT / SCANPIX

Udgivet Opdateret

USA’s stater har i flere år haft et problem med at slå deres fanger ihjel med en dødelig indsprøjtning. Det har fået flere stater til at prøve at komme med alternativer som at skyde fangerne eller bruge gaskamre. Men Arizona tager nu alligevel førstepladsen, når det kommer til et kreativt koncept: Nu skal advokaterne nemlig hjælpe med at slå deres egne klienter ihjel.

Det er svært at få fat i stoffer, der kan bruges til at aflive fangerne på dødsgangen. Derfor opfordrer Arizonas justitsministerium, at advokater for fanger på dødsgangen medbringer deres egen gift til klienten. Det skriver The Guardian.

Advokater: Det er ulovligt

Fangens advokat, eller en tredjepart der rådgiver fangen, må nu gerne komme med giften, hvis det er fra en godkendt producent. Men advokaterne selv siger, at ideen er sindssyg.

– Det er ærligt talt absurd. En fange eller en fanges advokat kan ikke skaffe de her stoffer lovligt eller lovligt overføre dem til justitsministeriet. Så det er svært at forstå, hvad staten tænkte på, da de fik det her igennem, siger Megan McCracke, der er en ekspert i dødelige indsprøjtninger.

Dale Baich, der er assisterende statslig forsvarer og arbejder på sager med dødsstraf i Arizona, er fortabt, hvis han skal forklare tiltaget.

– Det har etiske og juridiske problemer. Det er ikke lovligt for mig som advokat at gå ud og skaffe stoffer til en klient. Så juridisk er det umuligt, men også etisk. Mit job er at sikre, at min klients rettigheder er beskyttet, ikke at samarbejde med staten om at sikre, at den kan udføre henrettelsen, siger Baich og fortsætter:

– Hvis staten vil have dødsstraf, så er det dens opgave at finde ud af at gøre det i forhold til grundloven. Staten kan ikke videregive den opgave til fangen eller nogle andre.

Dansk firma laver rav i den

I 2011 forbød Lundbeck at bruge firmaets stoffer til at aflive fanger med. Det gav de amerikanske stater et problem, da firmaet var fabrikant af de stoffer mange af fængslerne brugte. Arizona prøvede ulovligt at importere stoffer fra Indien i 2011, men deres sending blev blokeret af de føderale myndigheder i Phoenix Sky lufthavn.

Der er lige nu 119 fanger i Arizona, der venter på at få dødsstraf. Men staten har ikke henrettet nogen siden juli 2014, da Joseph Wood tog næsten to timer om at dø. Han gispede efter vejret og fik hele 15 doser af stoffet. Imens bad hans advokat om en nødhenrettelse af en dommer i telefonen.

Fire mænd er blevet henrettet af dødelige indsprøjtninger i USA indtil videre i år.

Mississippi er også på vej til at godkende en lov. Bliver den implementeret betyder det, at hvis dødelige indsprøjtninger ikke er tilgængelige eller i strid med grundloven, så kan staten bruge gaskamre, skydning eller den elektriske stol til at henrette fanger.

I 2015 godkendte Utah brugen af skydning, hvis stoffer ikke er tilgængelige. Staten er den mest nylige til at bruge denne form for henrettelse i 2010.

Powered by Labrador CMS