Skip to main content

Akut skybrudsvarsel: -Det er ret voldsomt

Flere steder i især Sønderjylland blev kraftig regn overraskende voldsomt.

Så voldsomt så det pludselig ud i Sønderjylland. DMI har måttet varsle akut skybrud og voldsom torden. KLIK videre og se hvor. Foto: Local Eyes
Så voldsomt så det pludselig ud i Sønderjylland. DMI har måttet varsle akut skybrud og voldsom torden. KLIK videre og se hvor. Foto: Local Eyes
De gule områder er lige nu. Foto: DMI
De gule områder er lige nu. Foto: DMI

Fredag eftermiddag har Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) måttet udsende et akutvarsel, fordi der i Jylland pludselig opstod massivt regn- og tordenvejr.

Se mere video hos Local Eyes

– Vi er blevet noget overrasket over omfanget. Vi var klar over, der ville komme meget vand, men det er noget mere voldsomt, end vi regnede med, siger Lars Henriksen, der er vagthavende meteorolog ved DMI.

Kort før klokken 17 udsendte DMI varslet, der aktuelt gælder en stor del af Jylland, og der er decideret varslet mod skybrud og kraftig torden indtil klokken 21. Så længe varer det dog næppe, siger Henriksen.

Tordenvejret er desuden fulgt med, fastslår han med ordene “om det tordner …”

12 på 10

Allerede i skrivende stund er der registreret skybrud i Store Jyndevad, og det kræver altså massive mængder vand, før der er tale om skybrud.

Den officielle betegnelse kalder på 15 millimeter vand fra oven på bare 30 minutter. Omkring andre steder i det sønderjyske vil de dog også lege med, fortæller Henriksen.

– Der blev ved Kliplev målt lige knap 12 millimeter på 10 minutter. Det er ret voldsomt, siger han til Newsbreak.dk.

På en linje

Grunden til den nærmest panikagtige varsling skal findes i, at DMI som nævnt blev noget overrasket over omfanget og kraften i det nedbør, der faktisk var forudset. For alt tydede på, at regncellerne ville bevæge sig så hurtigt videre, at det aldrig rigtig blev til noget.

– Nu er det dog som om, de ligger på en lige linje ned over Jylland, og den ene celle afløser den anden, siger Henriksen.

Selv om det er tilfældet, så bevæger regnområderne sig dog ganske vist hurtigt alligevel, og det betyder også, at det allerede nu ser ud til, at uvejret har mistet pusten. Det kan dog sagtens tage til andre steder i det jyske. Du kan se det aktuelle varslingsområde over artiklen her.

– Faktisk er det heldigt, det går så hurtigt med at komme videre. Ellers kunne det være endt meget værre, siger meteorologen.

Lørdag er der i forvejen varslet risiko for skybrud i hele landet.

Del din kommentar