Skip to main content

Alt du skal vide om Greta Thunberg

Den alternative nobelpris er gået til Greta Thunberg.

Den 25. september blev den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg overrakt den såkaldt alternative nobelpris. Den såkaldte Right Livelihood-pris blev uddelt til i alt fire vindere. De får hver en million svenske kroner.

Greta Thunberg, som tirsdag holdt en følelsesladet tale ved FN’s klimatopmøde og generalforsamling, får prisen for at have inspireret millioner af andre til at engagere sig i kampen mod global opvarmning, hedder det i begrundelsen fra Right Livelihood Award, som har base i Stockholm.

– Jeg er dybt taknemmelig og beæret. Men som altid, når jeg modtager priser, er det ikke mig selv, som er modtageren. Det er den globale bevægelse, som jeg er med i, og som omfatter skolebørn, unge og voksne i alle aldre, som har bestemt sig for at beskytte vor planet. Jeg deler min pris med alle dem, siger hun til Right Livelihood.

Den unge kvinde, der i øvrigt er diagnosticeret med Aspergers syndrom, har været en del i vælten den seneste tid.

En glad ung pige

Ikke mindst var der gang i den til det markante møde i FN, som Thunberg var inviteret til at tale ved. Efterfølgende er hun blevet hyldet for en særdeles følelsesmæssig tale, men også kritiseret for det samme.

Nu har den 16-årige svenske aktivist kommenteret forløbet i det norsk-svenske tv-talkshow “Skavlan”.

– Jeg vidste, at Trump formentlig ville sige noget om mig, siger Thunberg, efter at den amerikanske præsident i et tweet har kommenteret Greta Thunbergs opsigtsvækkende tale i FN.

Hun virker som en meget glad ung pige, der ser frem mod en lys og vidunderlig fremtid. Det er herligt at se!” skrev Trump i et tweet, efter at han så den unge aktivist ved FN’s klimatopmøde.

Greta Thunberg siger, at hun blev chokeret over mødet med den amerikanske præsident.

På en viral video ses Gretha Thunberg kaste et meget hvast blik på Trump i FN-bygningen.

– Jeg stoppede op, da han kom ind, og sikkerhedsvagter sagde, at jeg var nødt til at træde ud til siden. Jeg undrede mig over, hvad der foregik, og så dukkede han op. Jeg tror, at jeg blev meget chokeret, siger hun i “Skavlan”, som blev optaget natten til onsdag i New York.

Trumps kommentar har fået Greta Thunberg til at ændre sin præsentation af sig selv på sin Twitterprofil: “En meget glad ung pige, der ser frem mod en lys og vidunderlig fremtid.”

Den norske tv-vært Fredrik Skavlan spørger også Greta Thunberg om, hvorvidt hun tolker Trumps tweet som sarkasme.

– Ja, det er helt klart, at jeg tolker det sådan. Men det er en selvfølge, at han skriver det sådan, svarer hun.

Skolestrejke

Greta Thunberg begyndte for over et år siden sin skolestrejke for klimaet ved at blive væk fra undervisningen hver fredag og i stedet demonstrere for klimaet foran Riksdagen i Stockholm.

Elever og studerende i det meste af verden har ladet sig inspirere af Greta Thunberg.

Hun var frontfigur, da millioner af mennesker fredag i sidste uge demonstrerede for klimaet i over 100 lande. Deriblandt Danmark.

Del din kommentar