Skip to main content

Alvorlig nervesygdom fra flåter er mere udbredt end hidtil troet

Flåt. Foto: Colourbox

Flåt. Foto: Colourbox

Flåt. Foto: Colourbox

Flåt. Foto: Colourbox

Flere danskere end først antaget er smittet med virus fra flåter. Foto: Colourbox

Der er flere smittede med alvorlig virus fra flåter, viser ny undersøgelse. Læger er overraskede.

Flere danskere end hidtil antaget er blevet alvorligt syge efter et flåtbid. Det viser ny forskning fra Statens Serum Institut, skriver DR Syd.

Antallet af danskere, der bliver ramt af den alvorlige flåt-infektion neuroborreliose, som er sidste stadie af borrelia, er to en halv gang større, end man hidtil har registreret, forklarer Kåre Mølbak, overlæge ved Statens Serum Institut.

– Det kom faktisk bag på os. Vi troede ikke, at sygdomsbyrden var så høj i Danmark. De praktiserende læger har pligt til at anmelde sygdommen til Statens Serum Institut, men hundredvis af tilfælde er aldrig blevet anmeldt, siger Kåre Mølbak til DR Syd.

En gennemgang af prøveresultater mellem 2010 til 2012 viser, at sygdommen altså er mere udbredt end antaget.

– Vi ved nu, at neuroborreliose er et større problem, end hidtil antaget. Der er altså god grund til at være aktive over for befolkningen med information om, at skovflåten er skovens farligste dyr, siger Kåre Mølbak til DR Syd.

Neuroborreliose kan give nervelammelser og hjernehindebetændelse. Statens Serum Institut fandt 533 positive prøver i den nationale mikrobiologidatabase. Til sammenligning har lægerne kun indberettet 217 tilfælde af sygdommen.

Diagnosen blev hyppigst stillet hos børn mellem fem og ni år og ældre over 65 år.

Fanø er et af de steder i landet med flest tilfælde. Derudover er der på øerne Læsø, Samsø, Langeland, Ærø og Sejerø i gennemsnit over ti tilfælde af sygdommen per 100.000 indbyggere om året.

/ritzau/

Del din kommentar