Skip to main content

Automatisk paskontrol indføres i Københavns Lufthavn

Nu skal du selv sørge for at få kontrolleret passet i lufthavnen.

Justitsminister Søren Pind prøver det automatiske pas-anlæg i Københavns Lufthavn. Foto: Rigspolitiet/Københavns Lufthavn.

Justitsminister Søren Pind prøver det automatiske pas-anlæg i Københavns Lufthavn. Foto: Rigspolitiet/Københavns Lufthavn.

Politiet og Københavns lufthavn indfører selvbetjent paskontrol, når man rejser mellem Københavns Lufthavn i Kastrup og en destination udenfor EU og Schengen. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Den selvbetjente paskontrol, hvor passagererne selv scanner passet, er placeret ved indgangen til lufthavnens Finger C, hvorfra størstedelen af afgangene udenfor EU og Schengen-området finder sted. Der er opstillet ni automatiske paskontroller, hvoraf tre kan anvendes til indrejse, tre til udrejse og de resterende tre kan benyttes til både ind- og udrejsende passagerer.

– I en tid hvor Københavns lufthavn ekspanderer ganske betydeligt, så bliver politiet også nødt til at tænke på teknologiske løsninger, og dette anlæg er et rigtig godt eksempel på, at man udvider kapaciteten ved hjælp af teknologi uden at gå på kompromis med grænsekontrollen, siger politiinspektør Steen Pedersen fra Københavns politi.

Når den rejsende lægger sit pas i anlæggets scanner, foretager anlægget en lang række forskellige tjek, der blandt andet viser, om passet er ægte. Efterfølgende gennemgår passageren en automatisk ansigtsgenkendelse. Dette sker ved, at anlægget tager et ansigtsfoto af passageren og sammenligner det med fotoet i passet. Alt imens kontrollerer anlægget om personen er registreret i politiets eller EU’s databaser.

– Det er en anden oplevelse for passageren med biometrisk kontrol, hvor man får taget billede, end det man er vant til end i den manuelle paskontrol. Det, vi har oplevet i den sidste to måneder under piloten (Prøven. red.), er, at anlægget er taget særdeles godt imod. Det er også vores oplevelse, at når de rejsende har prøvet det en eller to gange, så er det nemt, og de føler sig trygge ved det, siger Steen Pedersen.

Alarm hvis billedet ikke ligner

Der er personale fra politiet til stede ved de nye automatiske paskontroller, for at holde øje med systemet og alle, som kommer igennem. De griber ind, hvis de fatter mistanke til en passager, eller hvis der er alarm fra anlægget. Afhængig af passets stand og forskellen mellem personens pasbillede og nuværende udseende, så kan det tage fra 10 sekunder og i få tilfælde op til 2-3 minutter at komme igennem den automatiske paskontrol.

Baggrundsinformation:
Systemet har været testet de seneste par måneder, og indtil nu har 200.000 rejsende allerede benyttet af den selvbetjente paskontrol, der mandag blev officielt indviet af blandt andet justitsminister Søren Pind.

• Anlægget kan anvendes af alle over 18 år.
• Den selvbetjente paskontrol kan anvendes af borgere fra EU, EØS (Europæiske økonomiske samarbejdsområde) og Schweiz.
• Tredjelandsstatsborgere kan ikke anvende anlægget, da de som udgangspunkt skal have et ind- og udrejsestempel i deres pas.
• Systemet forbereder de forventede kommende EU-regler om, at rejsendes pas fremover skal scannes ved passage af de ydre Schengen-grænser fra 2017.
• Projektet er gennemført i et samarbejde mellem Dansk Politi og Købehavns lufthavn og med støtte fra den Europæiske Union, Fonden for de Ydre Grænser.

Om alarmen gik i gang, da justitsministeren skulle igennem, melder historien intet om.

Del din kommentar