Skip to main content

Bacon-salget stormer frem

Bacon-salget stormer frem. En gennemsnitsdansker nu indtager godt 3,2 kilo bacon om året.

En gennemsnitsdansker nu indtager godt 3,2 kilo bacon om året. Foto: Colourbox.com (Modelfoto)

En gennemsnitsdansker nu indtager godt 3,2 kilo bacon om året. Foto: Colourbox.com (Modelfoto)

På bare fire år er salget af bacon steget med 10 procent i Danmark. Det oplyser Tulip til Søndagsavisen.

Det betyder, at en gennemsnitsdansker nu indtager godt 3,2 kilo bacon om året.

– Det er en klar modreaktion på den sundheds- og helsebølge, der spiller en stadig større rolle i vores madkultur. At spise bacon er blevet lig med at signalere, at man godt tør gå mod strømmen og være lidt af en rebel. At man ikke nødvendigvis vil leve efter alle de kostregler og råd, man hele tiden bliver præsenteret for, siger Jon Fuglsang, madsociolog på Professionshøjskolen Metropol, til Søndagsavisen.

Kun syv procent spiser ikke bacon

En undersøgelse fra Mad-o-meter viste i 2013, at hele 93 procent af Danmarks befolkning spiser bacon mindst en gang om året.

– Bacon har mange ting, der tilfredsstiller os mennesker. Salt, fedt og røgsmag – og så har bacon den femte smag, umami, der underbygger og fremhæver andre smage, siger Rune Kromann, der er kok, akademigastronom og faglærer på Erhvervsskolen Nordsjælland.

Bacon er blevet så populært, at producenter i dag kan sælge alt fra tandpasta til slik med baconsmag og tøj, der ligner bacon. Fænomenet kaldes ’bacon mania’.

Et meget sigende tegn på, at bacon har opnået højstatus i Danmark, var, da WHO i oktober 2015 publicerede en rapport, der viste, at bacon er i den højeste kategori af kræftfremkaldende madvarer. Det gav anledning til voldsom debat og utallige artikler, der diskuterede, om det nu også kunne være rigtigt.

– Det rørte ved noget, som danskere har et tæt forhold til. Selvom et flertal af forskere var enige i den konklusion, blev det ikke accepteret uden lige. Det siger noget om, hvor meget folk går op i bacon, siger Jon Fuglsang til Søndagsavisen.

Del din kommentar