Skip to main content

Bæ-skandalen fortsætter: Her er der også fare for roskildesyge

Siden den 27. januar er der udsendt flere advarsler mod frosne bær, der kan give kraftig diarré, opkast og kvalme.

Du risikerer at skulle have hovedet i tønden, hvis du spiser frosne bær med nedenstående specifikationer. Modelfoto: Scanpix

Du risikerer at skulle have hovedet i tønden, hvis du spiser frosne bær med nedenstående specifikationer. Modelfoto: Scanpix

I flere dage har Newsbreak.dk kunnet berette om, at den er helt gal med frosne jordbær, der sælges forskellige steder i landet under forskellige navne. Spiser du de pågældende bær, risikerer du at skulle bruge en god del af din kommende tid på eller nær ved et toilet. Der er nemlig påvist såkaldt norovirus i flere pakninger med bær, og nu er den så gal igen, så advarslen er blevet udvidet yderligere.

Det meddeler Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse mandag aften. Her fremgår det, at der – som det var tilfældet 27. januar – er tale om frosne jordbær af mærket “Gestus”, der altså kan indeholde norovirus. Den kendes mere populært under navnet Roskildesyge, og det kan resultere i voldsom diarré, kvalme og opkast.

Ifølge Fødevarestyrelsen vil smitte med Roskildesyge-virus komme til udtryk med symptomerne efter typisk et til to døgn efter smitte, og varigheden af symptomerne er typisk et til tre døgn.

Fødevarestyrelsen råder derfor forbrugerne til at smide de frosne jordbær ud eller levere dem tilbage i den forretning, hvor de er købt. Hvis bærrene ikke varmebehandles, så virus dræbes, kan der opstå sygdom med norovirus.

Newsbreak.dk kontaktede Dagrofa, der står for salg af produkterne til fødevare-kæder i hele landet, da første tilbagekaldelse blev sendt ud. Dengang bad presseafdelingen om at få spørgsmål tilsendt på mail for at kunne besvare dem på bedst mulig måde. Dagrofa har lovet at vende tilbage, når de har fået svar på tilsendte spørgsmål, men det er altså endnu ikke sket. Derfor kan Newsbreak.dk ikke præcisere tilbagekaldelsen yderligere end nedenstående:

Mærke: Gestus
Nettovægt: 400 g
Produktionsdato: 23/9-2016 (ny dato), 11/10-2016 (ny dato) og 25/10-2016
Bedst før dato: 23/9-2018 (ny dato), 11/10-2018 (ny dato) og 25/10-2018
Lot-numrene: L6266xx, L6284xx og L6298xx  (xx angiver forskellige bogstavkombinationer)
EAN stregkode: 5701410376215
Pakket i: Belgien

Gestus-bærrene er solgt i MENY, SPAR, KIWI, min Købmand, Letkøb, Liva samt hos købmænd og kiosker uden for kæde.

Tidligere har Fødevarestyrelsen også advaret mod frosne jordbær af mærket “Dit Valg”.

Årsagen er den samme, men produktet er ikke helt.

Pakket: 06.10.2016
Bedst før dato: 06.04.2018
Lot-nummer: L 16280
EAN stregkode: 7340011459514
Pakket i: Polen

Det er Coop, der kalder disse jordbær tilbage, og de er solgt i hele landet i følgende butikker:

Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´brugsen, Brugsen, Fakta, Fakta Q og Coop.dk/MAD (netbutik).

Del din kommentar