Skip to main content

Bakteriebombe: Så tit skal du skifte klud

En køkkenklud kan udvikle sig til en oase for bakterier, hvis man ikke får den skiftet ofte nok.

En karklud kan udvikle sig til en bakteriebombe, hvis man ikke tager sine forholdsregler. KLIK VIDERE OG SE GODE TIPS TIL AT HOLDE GOD HYGIEJNE OMKRING DIN KARKLUD. Foto: Scanpix.
En karklud kan udvikle sig til en bakteriebombe, hvis man ikke tager sine forholdsregler. KLIK VIDERE OG SE GODE TIPS TIL AT HOLDE GOD HYGIEJNE OMKRING DIN KARKLUD. Foto: Scanpix.
De pastelfarvede køkkenklude (fiberklude), som du kan købe i mange supermarkeder, tørrer hurtigt, så bakterier ikke formerer sig. Desuden sætter snavset sig ikke så nemt fast i fiberkludene som i en bomuldsklud. Derfor anbefaler Fru Grøn, at man bruger fiberklude som karklud. Kilde: Bolius. Foto: Scanpix.
De pastelfarvede køkkenklude (fiberklude), som du kan købe i mange supermarkeder, tørrer hurtigt, så bakterier ikke formerer sig. Desuden sætter snavset sig ikke så nemt fast i fiberkludene som i en bomuldsklud. Derfor anbefaler Fru Grøn, at man bruger fiberklude som karklud. Kilde: Bolius. Foto: Scanpix.
Skyl og vrid karkluden godt efter brug. Kilde: Bolius. Foto: Scanpix.
Skyl og vrid karkluden godt efter brug. Kilde: Bolius. Foto: Scanpix.
Bred karkluden ud og hæng den til tørre over vandhanen eller nær en radiator. Når kluden tørrer hurtigt, holder du bakterier nede. Kilde: Bolius. Foto: Scanpix.
Bred karkluden ud og hæng den til tørre over vandhanen eller nær en radiator. Når kluden tørrer hurtigt, holder du bakterier nede. Kilde: Bolius. Foto: Scanpix.
Brug kun dine karklude til at tørre borde af. Hold dig fra at tørre eksempelvis skærebrætter af med karkluden, da du risikerer at sprede bakterier til overflader, hvor du laver mad. Kilde: Ritzau. Foto: Scanpix.
Brug kun dine karklude til at tørre borde af. Hold dig fra at tørre eksempelvis skærebrætter af med karkluden, da du risikerer at sprede bakterier til overflader, hvor du laver mad. Kilde: Ritzau. Foto: Scanpix.
Ligeledes skal du også kun bruge viskestykket til at tørre rent service af og ikke til at tørre overflader på køkkenbordet af. Kilde: Ritzau. Arkivfoto.
Ligeledes skal du også kun bruge viskestykket til at tørre rent service af og ikke til at tørre overflader på køkkenbordet af. Kilde: Ritzau. Arkivfoto.
Vask altid karklude, viskestykker og håndklæder på minimum 60 grader for at dræbe bakterier. Kilde: Ritzau. Arkivfoto.
Vask altid karklude, viskestykker og håndklæder på minimum 60 grader for at dræbe bakterier. Kilde: Ritzau. Arkivfoto.

En karklud er en fuldstændig uundværlig del af ethvert køkken. Der er dog god grund til at være opmærksom på hygiejnen i forbindelse med kluden, der kan risikere at udvikle sig til en regulær bakteriebombe.

Derfor skal man sørge for ofte at skifte sin karklud, har hygiejneekspert og lektor på professionshøjskolen Metropol, Michael René tidligere udtalt til Ritzau.

– En god tommelfingerregel er, at man skal skifte sin karklud hver eneste dag. Hjemme hos os har vi en skuffe lige under køkkenvasken, hvor vi har karklude. Det er nemlig en god idé, at man har de rene karklude inden for rækkevidde og let tilgængeligt, siger Michael René til Ritzau.

Helt så kategorisk er rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen, også kendt som Fru Grøn, dog ikke.

Hun mener ikke, at man nødvendigvis skal skifte karkluden hver eneste dag, udtaler hun til Boligejernes Videnscenter, Bolius.

Man skal naturligvis tage højde for almindelig god hygiejne, mener hun.

– Du kan dog sagtens bruge kluden i flere dage afhængigt af, hvad den har været brugt til, og om den er blevet tør hurtigt, så bakterierne ikke har formeret sig, siger Fru Grøn til Bolius.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du sikrer en god karkludshygiejne.

Del din kommentar