Skip to main content

Begå ikke denne fejl i dit køleskab: Det er slet og ret farligt for dig

Hold modne og umodne grøntsager adskilt, og pas på de sure fødevarer. Få professorens råd til at organisere køleskabet.

Brød er en af de ting, der skal holdes ude af køleskabet. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix. KLIK VIDERE OG SE OM DU OBEVARER TING FORKERT I DIT KØLESKAB.
Brød er en af de ting, der skal holdes ude af køleskabet. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix. KLIK VIDERE OG SE OM DU OBEVARER TING FORKERT I DIT KØLESKAB.
Grøntsagsskufferne skal bruges, netop til grøntsager, men det er eksempelvis dumt at obevare tomater og agurker sammen. Vi spiser tomater, når de er modne og agurker, når de er umodne, men tomater kan modne agurker. Foto: Scanpix.
Grøntsagsskufferne skal bruges, netop til grøntsager, men det er eksempelvis dumt at obevare tomater og agurker sammen. Vi spiser tomater, når de er modne og agurker, når de er umodne, men tomater kan modne agurker. Foto: Scanpix.
Det er vigtigt at kende forskel på datomærkningen på dine fødevarer. Der er forskel på “sidste anvendelsesdato” og “mindst holdbar til.” Førstnævnte skal ikke bruges, når datoen er overskredet.
Det er vigtigt at kende forskel på datomærkningen på dine fødevarer. Der er forskel på “sidste anvendelsesdato” og “mindst holdbar til.” Førstnævnte skal ikke bruges, når datoen er overskredet.
Har du kød liggende på køl, skal det pakkes forsvarligt ind i plastik, så rå kødsaft ikke kommer i nærheden af grøntsager. Ellers risikerer man mavepine, opkast og feber-sygdom.
Har du kød liggende på køl, skal det pakkes forsvarligt ind i plastik, så rå kødsaft ikke kommer i nærheden af grøntsager. Ellers risikerer man mavepine, opkast og feber-sygdom.
Sure fødevarer, eksempelvis syrnede mælkeprodukter og citroner, må ikke komme i nærheden af sølvpapir. Har man en dressing stående med eddikesyre, bør man pakke det ind i plastik, ikke metalfolie.
Sure fødevarer, eksempelvis syrnede mælkeprodukter og citroner, må ikke komme i nærheden af sølvpapir. Har man en dressing stående med eddikesyre, bør man pakke det ind i plastik, ikke metalfolie.

Halvtomme flasker, bøtter og glas kan hobe sig op i køleskabet. Og jo mere der samler sig, jo mindre bliver overblikket over, hvad man egentlig har derinde. Men man kan gøre sig selv en stor tjeneste ved at skabe orden og overblik i køleskabet – både for madkvaliteten og sundhedens skyld.

Det fortæller Leif Skibsted, som er professor i fødevarekemi ved Københavns Universitet, til Ritzau.

Ifølge Leif Skibsted er det vigtigt at bruge grøntsagsskuffen, og at man bruger den rigtigt. Man skal passe på med ikke at pakke særlige fødevarer ind i det forkerte. Det er slet ikke ligegyldigt, om man pakker en rest ind i stanoil eller en plastikpose, lyder det fra eksperten.

Det er også virkelig vigtigt at have styr på organiseringen. Ligger tingene de forkerte steder, kan man være årsag til farlige sammenkomster i køleskabet.

Lars Münter, som er sekretariatschef hos Rådet for Bedre Hygiejne, fortæller, at der i nogle køleskabe kan gemme sig mange fødevarer, som simpelthen når at blive for gammel.

Det er blandt andet vigtigt, at man kender forskellen på de forskellige datotyper, fødevareproducenter arbejder med.

Foruden Leif Skibsted og Lars Münter, har Inge-Lis Kyllesbæk Andersen fra Fødevarestyrelsen bidraget til artiklen.

Hvad er der i dit køleskab?

Du kan i galleriet se konkrete eksempler på, hvad det er, du skal have styr på i dit køleskab, for at undgå farlige situationer.

Hvis du altid mangler plads i køleskabet, kan det være fordi, du opbevarer de forkerte ting derinde.

Du kan læse mere om de ting, du bør opbevare et andet sted end i køleskabet her.

Del din kommentar