Benedikte får vigtigt job når Joachim flytter

Det er sandsynligvis slut med at være rigsforstander, når Prins Joachim og familien flytter til Paris.

Udgivet Opdateret

Det er ikke længere en hemmelighed, at Prins Joachim flytter med hele sin lille familie til Frankrigs hovedstad Paris, når den arbejdsløse prins skal prøve kræfter med en af verdens hårdeste militære uddannelser.

Faktisk får det uventet betydning for et andet medlem af Kongehuset, at Joachim forlader Danmark. Dronning Margrethes søster, Benedikte af Berleburg, skal nemlig med al sandsynlighed forberede sig på et udvidet repertoire af arbejdsopgaver, fortæller Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert.

– I dag er det typisk Prins Joachim, der er rigsforstander, når både majestæten og kronprinsen er uden for Danmarks grænser, men det kan han slet ikke i samme grad, når han flytter til Paris. Derfor er det helt oplagt, at det frem over vil være Benedikte – i hvert fald i den tid, Joachim bor i Frankrig, siger han til Newsbreak.dk.

En rigsforstander er en fast opgave, der ikke kan suspenderes. Som rigsforstander er man teknisk set det ypperste statsoverhoved, og sådan et skal der være. Normalt er Kronprins Frederik den, der tager teten, når mor Margrethe er ude, men det hænder dog, at begge forlader Danmark, og så udpeges en anden.

Kan være alle

Som sådan ligger det ikke fast, at det bliver Benedikte, der bliver anmodet om at være rigsforstanderen, for det følger hverken tronfølge eller andre lister.

Lars Hovbakke fortæller, at der faktisk ikke decideret foreligger nogle regler for, hvem der kan være rigsforstander, men det vil så absolut være helt logisk, at det er en tæt på den kongelige familie og ikke mindst tæt på regenten.

– Rigsforstanderen er jo per definition en afløser for den siddende monark, så derfor vil det typisk være en, der kan stå for og agere inden for de rammer. Derfor plejer det at være Joachim, men en rigsforstander skal være til stede fysisk i Danmark, siger historikeren.

Benedikte bor til daglig i Tyskland, og dermed er det en besværlig opgave, hun bliver pålagt ved at Joachim flytter udenlands, men efter hendes mands død i 2017 er Benedikte faktisk begyndt jævnligt at opholde sig i Danmark, siger Hovbakke til Newsbreak.dk.

– Det er altså ikke så stor en belastning, som det tidligere ville have været, men det er klart, hun bliver pålagt en arbejdsbyrde, hun egentlig ikke selv har bedt om.

Har gjort det før

I 1970’erne, da Kronprins Frederik og Prins Joachim endnu var for små til at regere eller lede, var Prinsesse Benedikte faktisk af og til rigsforstander i perioder, hvor Dronning Margrethe var ude af landet. Dermed ved hun altså også, hvad der er krævet af hende.

– Det er ganske vist en symbolsk, men stadig vigtig post. Skal et statsoverhoved pludselig udtale sig i en krisetid, hvor majestæten og kronprinsen ikke er i landet, vil det være rigsforstanderens opgave, siger historikeren.

Samtidig betyder det også, at en rigsforstander potentielt vil komme til at sætte et eftertrykkeligt aftryk på samfundet. Det kunne være i en situation, hvor regeringen pludselig bryder sammen, og der skal godkendes en ny. Så vil det være rigsforstanderen, der skriver under.

Intet er dog sikkert, heller ikke at det bliver Benediktes lod at skulle være rigsforstander.

– Joachim kan selvfølgelig også blive kaldt hjem, siger Lars Hovbakke.

Powered by Labrador CMS