Skip to main content

Bøderegn: Madmarked ignorerede al kontrol

Fødevarestyrelsen har i de seneste måneder haft travlt med at gå Syrien Bazar efter i sømmen. Den ene sanktion efter den anden er ignoreret, mens bødeforlag væltede ind.

Den Aalborg-baserede virksomhed Syrien Bazar har i månedsvis været i Fødevarestyrelsens søgelys. Foto: Colourbox

Den Aalborg-baserede virksomhed Syrien Bazar har i månedsvis været i Fødevarestyrelsens søgelys. Foto: Colourbox

Fødevarestyrelsen har i en længere periode i Aalborg haft travlt med at undersøge en virksomhed. Mohammad Taysir Al Homsi har drevet virksomheden Syrien Bazar indtil for nylig. I en periode på fire måneder har fødevarestyrelsen besøgt stedet fire gange – hvor alle har budt på forbud eller sanktioner.

Grunden til de mange kontrol besøg skyldes, at der mildest talt havde været rod i alt rengøring og mærkning af varer til virksomhedens egenkontrol og godkendelser.

Thomas Barbré, der er tilsynsførende ved Fødevarestyrelsens rejsehold, arbejder med sagen – og han fortæller om en virksomhed, hvor der manglede styring.

– Det her var noget i den tunge ende. Det var det. Vi taler her om, at der mange forhold og mange forskellige typer ting, som vi skulle kigge på. Det er ikke hver dag, at vi laver kontroller med så mange forhold, siger Thomas Barbré til Newsbreak.dk.

En rapport uden fortilfælde

I Fødevarestyrelsens rapport fremgår det, at der er problemer med at sikre fødevarer mod kontaminering, da der ligger lammekroppe sammen med grøntsager, krydderurter og frugt – alt sammen uden emballage i et kølerum. Virksomheden har endda ved et tidligere besøg fået sammen melding om, at dette skulle bringes i orden.

Kølerummet i Syrien Bazar bliver i rapporten beskrevet som havende store skimmel- og mugplamager på køleribber ved indblæsningen til rummet. Tidligere havde Fødevarekontrollen påpeget, at beslaglagte varer ikke var mærket ordentligt – og ved kontrolbesøget den 22. august, der kunne det konkluderes, at seks af de beslaglagte varer var forsvundet. Forklaringen lød her, at håndværkere havde taget varerne. Denne forseelse gav en bøde på 10.000 kroner – og dette var langt fra den eneste bøde under kontrol besøget.

Virksomheden fik også en bøde på 7.500 kroner for ikke at kunne svare på, hvor 10 tilfældigt udvalgte fødevarer stammer fra. Her notererede Fødevarestyrelsen, at virksomheden kiggede i en kasse med diverse fakturaer, men at der efter en time ikke kunne påvises, hvorfra varerne stammede. I alt modtog virksomheden bødeforelæg for 32.500 kroner i følge Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

Fødevarestyrelsen er påbudt at påbyde rådgivning til virksomheden, men efter fire besøg var mange forhold stadig ikke i orden.

– Der er bred vifte af udfordringer og sanktioner med sådan en virksomhed. Vi vil jo hellere have en virksomhed, der fungerer – end en der lukker. Men vi har været tæt på en lukning af denne virksomhed. Vi var ved at være der, når man ser på den samlede mængde af forhold, som ikke var i orden, siger Thomas Barbré til Newsbreak.dk.

Virksomheden har ydermere fået fremsendt et forbud mod salg, omsætning og markedsføring af fødevarer. Forbuddet skulle være gældende straks, da Fødevarestyrelsen konkluderede, at virksomheden gentagende gange ikke har efterkommet sanktioner varslet af styrelsen.

Ejer glemte, hvem der skulle overtage Syrien Bazar

I perioden hvor Al Homsi drev butikken, der fik han hjælp af en mand til at drive virksomheden.

Under Fødevarestyrelsens sidste besøg den 22. august 2018, forklarer Mohammed Taysir Al Homsi, at han har solgt butikken til Mohammad Khir Mohammad M. Moussa. Men da Fødevarestyrelsen spørger, hvem den nye ejer er, så ved hverken Mohammad Taysir Al Homsi eller hjælperen i butikken, hvem det er. Eller hjælperen i butikken kommer efter ti minutter i tanke om, at han faktisk er Mohammad Khir Mohammad M. Moussa.

Denne forvirring får Fødevarestyrelsen til at bede om, at Mohammad Khir skal fremvise et gyldigt kørekort eller sygesikringsbevis, men det har han ikke lige med. Selvom Mohammed Khir skulle have overtaget virksomheden allerede den 15. august, så er ejerskiftet ikke registreret og der var på daværende tidspunkt ikke oprettet CVR.

– Vi prøver at se om man laver ejerskifte for at slippe ud af problematikken. Hvis man foretager et ejerskifte, så vil tidligere rapporter blive slettet fra registret, forklarer Thomas Barbré.

Det viser sig, at Mohammad Khir Mohammad M. Moussa sidenhen har oprettet et CVR-nummer og overtaget virksomheden fra Mohammad Taysir Al Homsi.

Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at komme i kontakt med ejerne af Syrien Bazar.

Del din kommentar