Skip to main content

Borger smittet med virus på mystisk vis

Vedkommende blev indlagt og testet positiv

Borgeren med den nyeinfluenza virusvariant bor på landet og havde underliggende sygdom, oplyser SSI. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix

Borgeren med den nyeinfluenza virusvariant bor på landet og havde underliggende sygdom, oplyser SSI. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix

En borger blev i januar måned smittet med en form for influenza, der formentlig stammer fra svin. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse. Der hersker mystik om, præcist hvordan vedkommende blev smittet.

SSI skriver, at den særlige influenza-variant blev opdaget via den nationale influenzaovervågning hos SSI. Borgeren bor på landet, og vedkommende havde symptomer, der indikerede smitte med influenza og covid-19.

Testet positiv

Borgeren, der bor på landet, blev indlagt og testet positiv for influenzavirus. En nærmere undersøgelse viste, at virus var anderledes end de kendte sæson-influenzavirus. Videre analyser viste, at virussen formentlig stammer fra svin.

– Borgeren har ikke selv haft kontakt med svin, og der er ikke påvist yderligere tilfælde i forbindelse med smitteopsporingen. På samme måde er der heller ikke tegn på smitte hos andre, inklusiv nære kontakter, siger afsnitsleder Ramona Trebbien fra SSI i pressemeddelelsen.

Zoonotisk overførsel

Mens man har en idé om, at virussen kommer fra et svin, kan man med sikkerhed ikke sige, hvordan borgeren faktisk er blevet smittet.

SSI skriver, at man tidligere har set sporadiske tilfælde i udlandet, hvor influenzavirus smitter fra dyr til mennesker. Det kaldes zoonotisk overførsel, men der er ikke tidligere set sådan et tilfælde i Danmark.

– På nuværende tidspunkt har vi dog ikke fundet tegn på, at det pågældende virus skulle have en særlig evne til at springe fra svin til mennesker. Der er heller ingen data, der tyder på, at det kan smitte mellem mennesker, siger Ramona Trebbien i pressemeddelelsen.

Hos SSI vurderer man, at der har været tale om et enkeltstående tilfælde. Der er derfor ikke anledning til bekymring for folkesundheden.

Del din kommentar