Børn indlægges og dør på grund af dem: Nu forbyder supermarked energidrik til børn

Lidl-kæden bliver foregangseksemplet og fornuftens stemme.

Udgivet Opdateret

Børn skal ikke indtage unødvendig og stimulerende koffein. Det siger både Hjerteforeningen og Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet, og nu siger supermarkedskæden Lidl det altså også. Fra den 30. september indfører kæden en aldersgrænse, der gælder salg af koffeinholdige energidrikke.

Fremover skal Lidls kunder kunne fremvise gyldigt billede-id ved kassen for at købe energidrikke med højt sukkerindhold og mere end 150 milligram koffein per liter, skriver kæden i en pressemeddelelse. Beslutningen kommer i kølvandet på et fornyet fokus på børns indtag af drikkene.

DR Kontant har for nylig undersøgt unges forbrug af energidrik og i et vildt populært klip på Facebook, kan man se vært Jakob Illeborg bruge det som pletfjerner på et mekaniker-gulv. Du kan bag på mange dåser med det populære stads læse en advarsel mod at, børn, ammende og gravide indtager det. Med god grund.

Hjertet stoppede

I april kunne amerikanske KUTV beskrive, hvordan 16-årige David Cripe kollapsede i sin skole med hjerteflimmer. Ifølge vidner havde han forinden drukket en Mountain Dew-sodavand, en kop kaffe og en energidrik – inden for sølle 40 minutter.

– Det gav ham flimmer og arytmi, som i sidste ende gør, at hjertet slog uregelmæssigt. Det forårsagede hans død, sagde den lokale retsmediciner Gary Watts.

Teenageren Henrik, han er fra Norge, var også døden nær, da han som 14-årig skulle til computerspil-fest. Et såkaldt LAN-party. I den forbindelse var det nødvendigt at holde sig vågen gennem adskillige timer, og til det brugte Henrik energidrikke. I alt ni blev det til.

– Han lå på gulvet i kramper og med fråde ud af munden, sagde Henriks far til norsk TV2. Ved ankomsten til sygehuset var Henrik i kritisk tilstand med svigt i flere organer, blandt andet i nyrerne, der betød, at han begyndte at få vand i lungerne. I alt tilbragte Henrik 13 døgn på sygehuset, før han var frisk nok til at blive udskrevet, skrev TV2.

Bekæmpelsen

Fælles for begge ovenstående eksempler er, at forældrene satte sig for at agitere i retning mod skrappere lovgivning omkring energidrik til børn. I Danmark er der ikke nogen decideret lovgivning på området – på trods af det advarer Fødevarestyrelsen mod, at børn og gravide indtager energidrikke. En undersøgelse har blandt andet vist, at forældre ofte giver deres børn energidrikke til børnefødselsdage eller efter sport. Noget, som Fødevarestyrelsen på det kraftigste fraråder.

Det er blandt andet beskrevet i denne folder. Nu melder Lidl sig ind i kampen mod de skadelige drikke.

– Vi har igennem et stykke tid oplevet en stigning i forbruget af energidrikke i vores butikker, og som dagligvarekæde påtager vi os et samfundsansvar. Vi har valgt at lytte til vores kunder og eksperterne på områdets stigende bekymring omkring indtagelse af energidrikke blandt børn og unge. Derfor har vi taget denne beslutning, som er helt i tråd med vores andre initiativer indenfor børne- og ungeområdet, forklarer administrerende direktør for Lidl, Dirk Fust, i en pressemeddelelse.

Powered by Labrador CMS