Skip to main content

Børn og unge overforbruger energidrikke

Newspaq

Newspaq

Newspaq

Newspaq

Koffeinrige læskedrikke er populært blandt børn og unge. Flere får dog får meget koffein og melder om bivirkninger som søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet. Arkivfoto. Foto: BUUR GUNVALD SEBASTIAN/Polfoto

Energidrikke har nu samme status for yngre som sodavand havde tidligere, siger forsker.

De smager godt og virker opkvikkende, men når børn i alderen 10 til 14 år drikker energidrikke, får hver femte for meget koffein.

Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Medregnes koffeinindtag fra eksempelvis cola og chokolade, er der reelt tale om hvert andet barn og mere end hver tredje unge dansker i alderen 15 til 17 år, der indtager for meget koffein.

Undersøgelsen er foretaget blandt 3682 unge i alderen 10 til 35 år, og instituttet vurderer, at koffeinrige drikke enten er medvirkende eller direkte årsag til, at en stor andel af børn og unge har et højere koffeinindtag end det maksimalt anbefalede.

Ifølge undersøgelsen drikker de fleste energidrikke på grund af smagen. Mange bruger dem også som den hurtige og nemme løsning – eksempelvis for at kunne holde sig vågen i længere tid og for at få mere energi til at præstere.

Energidrikke er ikke et sundhedsmæssigt problem for voksne, der har et almindeligt forbrug, men børn og unge kommer hurtigt til at indtage for meget koffein, hvilket skyldes deres lave kropsvægt.

Fire ud af 10 af de adspurgte unge, der drikker energidrikke, oplyser da også, at de har oplevet bivirkninger som søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken.

– Det er foruroligende, at så mange har oplevet bivirkninger af energidrikke, siger seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Jeppe Matthiessen.

Instituttet påpeger samtidig, at de 10 til 14-årige har en begrænset viden om indholdsstofferne i energidrikke, bivirkningerne ved at drikke dem og anbefalingerne om, at børn, gravide og ammende ikke bør indtage de koffeinrige læskedrikke.

– Det ser ud til, at der er sket en ændring i forhold til opfattelsen af, hvilke drikkevarer det er normalt at drikke. Energidrikke har nu samme status for yngre som sodavand havde tidligere.

– Både brugen af og holdningerne til energidrikke kan gøre os bekymrede for, at indtaget vil stige i de kommende år, og vi foreslår derfor, at der skal mere viden ud om energidrikke rettet mod børn og unge samt deres forældre, siger Jeppe Matthiessen.

/ritzau/

Del din kommentar