Brand i oldtidspark var en “overskuelig katastrofe”

En brand har beskadiget de højspændingsledninger, der fører til Rømø. Øen er uden strøm.

Udgivet Opdateret

En brand i Hjemsted Oldtidspark ved Skærbæk forårsagede søndag formiddag en strømafbrydelse, som ramte hele Rømø. Da formidlingschef for Hjemsted Oldtidspark, Karsten Eskildsen, hørte, at branden i parken havde haft sådanne konsekvenser, studsede han.

– Jeg havde slet ikke tænkt på, at huset er lige under de højspændingsmaster, der forsyner Rømø med Strøm, fortæller Karsten Eskildsen til Newsbreak.dk.

Ifølge redningsberedskabets dataregistreringssystem løb meldingen om brand ind hos brandstationen i Skærbæk klokken 08.26 søndag morgen.

Vagthavende indsatsleder Kenneth Achner fra Brand og Redning Sønderjylland fortæller, at der var tale om en større brand i en hytte på størrelse med en lille bondegård på Oldtidscentret.

– Det er lige under højspændingsledningerne, som går til Rømø. Højspændingsledningerne er svært beskadigede, fortæller indsatslederen.

22 år gammel rekonstruktion

Karsten Eskildsen fortæller, at der er tale om et rekonstrueret jernalderhus, der blev bygget for 22 år siden.

– Det er en overskuelig katastrofe, der er sket, siger Karsten Eskildsen.

Ingen personer kom til skade i branden, der søndag kom under kontrol.

Brandfolkene arbejdede efterfølgende på at forhindre branden i at sprede sig i den knastørre natur.

– Vi skal ud og undersøge nogle ting langs med vindretningen, for der er et lille bevoksningsareal. Men vi går ikke derud, så længe vi ikke har styr på de højspændingsledninger, sagde Kenneth Achner søndag formiddag.

Ø fik strømmen igen

Politiet oplyste i første omgang, at tidshorisonten for strømafbrydelsen er ukendt.

Blandt andet var det en udfordring, at søkablet til øen var under reparation, og at strømmen derfor ikke umiddelbart kunne omdirigeres. Men omkring klokken 10.30 meldte politiet ud, at der igen var strøm på øen.

Ud over de almindelige gener, som det giver at undvære elektricitet, så burde strømafbrydelsen ikke have haft større konsekvenser, fortæller Erik Lindholdt, der er vagtchef hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

– De, der har akut behov for strøm, de har som regel også et nødstrømsanlæg i tilfælde af en strømafbrydelse, lyder det fra vagtchefen.

Gløder fra et bål startede en brand

Da Newsbreak.dk talte med Karsten Eskildsen om branden, kunne han fortælle, at der ikke løber strøm i huset, og hans teori om, hvordan branden var opstået, lød derfor på gløder fra de bål, der brænder inde i de rekonstruerede huse. Det samme var politiet kommet frem til. Søndag eftermiddag oplyste politiet, at der var antændt et bål i en hytte.

– Der var en bålplads inde i et rekonstrueret oldtidshus, og så er der kommer gløder over i en seng, der var dækket af halm, siger vagtchef Bjørn Pedersen.

Branden er den anden større brand i weekenden. Lørdag var det et sommerhusområde i Blokhus i Vendsyssel, der blev ramt. Et sommerhus udbrændte, mens flere andre fik mindre brandskader.

Hvor weekendens brande skete uden personskade, var det en mere alvorlig sag fredag.

Her mistede to ældre kvinder livet, da en ildebrand raserede fire lejligheder på plejehjemmet Farsøhthus i Allingåbro på Djursland. Tre andre kvinder kom til skade, heraf én alvorligt.

Powered by Labrador CMS