Brostrøm ændrer kurs: -Vi lytter til kritikken

Massiv kritik fra både fagfolk og politikere førte til, at overvejelser om centralisering af børnekræftbehandling i Danmark er skrottet

Sundhedsstyrelsen vil ikke længere centralisere børnekræft-området efter kritik. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021)
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 Østjylland.

Planer om centralisering af behandling af børn med kræft er taget af bordet efter massiv kritik fra flere sider, fortæller Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til TV2 Østjylland.

En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen undersøger behandlingen af børn med kræft. Arbejdet har skabt voldsom debat, efter at det kom frem, at der blev arbejdet med et forslag om at centralisere behandlingen i København.

Onsdag meddelte Sundhedsstyrelsen, at arbejdsgruppen alligevel ikke skal have fokus på at samle behandlingen.
Centraliseringen er taget af bordet som følge af den massive kritik, forklarer styrelsens direktør, Søren Brostrøm:

– Det er klart, at vi lytter naturligvis til den kritik, der har været. Vi har drøftet det her først og fremmest med de faglige repræsentanter og repræsentanter fra de fem regioner, og det er grundlaget for, at vi kan konstatere, at der ikke er enighed.

– Derudover har vi fået en del henvendelser fra patientorganisationer og forældre, der har siddet med i vores arbejdsgruppe, og heller ikke der har der været enighed omkring samling af behandlingen, siger Søren Brostrøm til TV2 Østjylland.

Beholder alle afdelinger

Han slår samtidig fast, at man beholder de fire afdelinger, der behandler kræftsyge børn i dag i henholdsvis Aalborg, Aarhus, Odense og København:

– Vores udgangspunkt er, hvordan kan vi styrke samarbejdet inden for den organisering, vi har. Der kommer nok nogen små justeringer, men det gør vi jo løbende. Det kan jeg ikke udelukke. Men vi holder fast i, at det er de fire afdelinger, der varetager behandling, som vi har i dag, siger Søren Brostrøm.

Én af de forældre, der er rigtig glad for den nye udmelding fra styrelsen, er Anne Grøndahl Poulsen. Hun har selv haft et kræftsygt barn:

– Jeg er meget, meget glad og tilfreds. Nu kan vi forhåbentlig se frem til, at der er ro på for familierne og de ansatte ude på afdelingerne, sagde Anne Grøndahl Poulsen fra Silkeborg til TV2 Østjylland onsdag, efter at nyheden om kursskiftet kom frem i en kortfattet pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

Søren Brostrøm forklarer, at centralisering overhovedet har været drøftet, fordi der på længere sigt er bekymring for kvaliteten af behandlingen af børn med kræft:

– Vi har en rigtig fin og høj kvalitet (i behandlingen af børn med kræft, red.) nu, men når vi har ønsket at kigge på det her område. Så er det fordi, vi har en overvejelse, om vi kan holde kvaliteten på det her høje niveau – også om 10 eller 15 år.

– Særligt i lyset af den faglige udvikling der sker på området, hvor sådan noget som diagnostik og behandling bliver mere og mere individualiseret og så videre. Det vil vi så drøfte, men nu er udgangspunktet, at vi fastholder den organisering, der er med fire afdelinger, siger Søren Brostrøm.

Borgerforslag mod centralisering

Ud over massiv kritik fra politikere og pårørende fik diskussionen om centralisering også en række borgere til at lave et borgerforslag mod centraliseringen.

For at politikerne skulle behandle borgerforslaget i Folketinget, krævede det 50.000 underskrifter.

For halvanden uge siden manglede forslaget 10.000 underskrifter, men onsdag rundede det den magiske grænse. Samme dag, som Sundhedsstyrelsens nye udmelding kom.

Undervejs i processen har regionsrådsformand Anders Kühnau (S) også været meget kritisk overfor centraliseringsplanerne og kaldt dem ‘københavneri af værste skuffe’.

Afviser kritik

Søren Brostrøm afviser, at han lytter mere til Rigshospitalet end til Aarhus Universitetshospital:

– Jeg kan afkræfte, at Sundhedsstyrelsen har et særligt tæt forhold til overlæger på Rigshospitalet, eller at vi kun har lyttet til dem. Det er simpelthen en myte, der kører derude, som jeg gerne vil punktere.

– Det, der er tilfældet, er, at vi i Sundhedsstyrelsen lytter til fagfolk i hele landet, og vi kommer rigtig meget rundt til sygehuse i hele landet. Det har vi ikke gjort det sidste år, siden coronaen ramte. Men hvis man kigger på min kalender de foregående tre år, vil man se, at jeg cirka en gang om ugen var ude på et sygehus, en kommune, et sundhedscenter eller et lægehus et eller andet sted i Danmark, siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen satser på at afslutte arbejdsgruppens arbejde i løbet af april.

Powered by Labrador CMS