Byboere hiver dårligere og dårligere luft ned i lungerne

I løbet af de seneste fem år er luftkvaliteten i verdens større byer gennemsnitligt blevet ringere.

Det er blandt andet bilkørsel, der er med til at gøre luften i storbyer mindre ren. Arkivfoto Foto: Colourbox/Free
Udgivet Opdateret

Luften i verdens storbyer bliver mere og mere skadelig at indånde, viser nye data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Værst står det til i fattige lande, hvor der i næsten alle større byer er blevet målt luftkvalitet, der ikke lever op til WHO’s standarder.

I de mere velhavende lande gælder det for over halvdelen af byerne, hvor der er opsat målestationer.

Konklusionen er, at over 80 procent af beboerne i de målte byer går rundt i uren luft. Dårlig luftkvalitet kan føre til lungekræft og andre livstruende sygdomme.

– Urban luftforurening fortsætter med at stige med alarmerende hastighed til skade for folkesundheden, siger Maria Neira, der er chef for WHO’s afdeling for folkesundhed og miljø, i en meddelelse.

I rapporten har WHO indsamlet data fra 795 byer i 67 lande. Konklusionen er, at luftkvaliteten generelt er faldet mellem 2008 og 2013.

Zoomer man ind på enkelte regioner, kan man dog se, at luften er blevet renere i velhavende områder som Europa og Nordamerika. Imens går det den forkerte vej i særligt Mellemøsten og Sydøstasien.

Blandt de kæmpebyer med størst luftproblemer er indiske New Delhi, Kairo i Egypten og Dhaka, der er hovedstaden i Bangladesh.

I Europa er luften en anelse mindre ren i Rom end i Berlin. Både i London og Madrid er luftkvaliteten dog bedre. København ligger mellem Rom og Berlin i forhold til de skadelige partikler.

Årsagen til den beskidte luft er blandt andet, at folk tager bilen i stedet for at gå eller cykle, og at mange bygninger er dårligt isolerede. Desuden spiller det i udviklingslande en nøglerolle, at meget affald bliver brændt af.

Ifølge WHO er forurenet udendørs luft skyld i over tre millioner tidlige dødsfald årligt.

/ritzau/AFP

Powered by Labrador CMS