Byt tandbørsten ud og syv andre måder at spare plast

Vi køber de samme små hverdagsprodukter og smider dem ud igen og igen. Se, hvordan du let kan bytte nogle af plastsynderne ud med miljøvenlige alternativer.

Udgivet Opdateret

Tandbørster, skraldeposer og vandflasker. Vi bruger masser af små plastprodukter, som gør hverdagen lidt lettere. Og hver dag smider vi plast ud for at købe nyt. Men det er ikke svært at spare plastik. Læs her hvordan.

Mange af produkterne er så indgroede i hverdagen, at vi slet ikke tænker over det daglige spild. Men det er ikke svært at bytte nogle af hverdagens små plastsyndere ud med mere bæredygtige materialer og på den måde spare plastik. Her får du syv hverdagsting, du nemt kan bytte ud for at spare plast.

Find de gamle børster frem

For eksempel har de fleste et væld af børster derhjemme lige fra tandbørsten, hårbørsten og neglebørsten til opvaskebørsten. Fælles for dem er, at de fleste er lavet med et håndtag i plast.

Derfor giver det god mening at skifte de mange børster ud med træ. Det kan eksempelvis være en tandbørste i bambus. Det samme gælder tandstikkerne og vatpindene.

– Når man er ude på spildevandsanlæg, så ser man rigtig mange vatpinde, fordi folk putter dem i toilettet. Og det skal man lade være med, for toilettet er ikke en skraldespand, siger Sine Beuse Fauerby, der er miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

Byt dem ud med træ i stedet for plast.

Husk en indkøbspose

Men børster og vatpinde er ikke det eneste, man kan skifte ud, hvis man gerne vil spare plastik. En anden god vane er at have et net eller en genbrugspose i tasken, siger Sine Beuse Fauerby.

Men det kan jo glippe for alle, og så ender man med at købe en af supermarkedets tykke plastikposer. Gør man det, skal man bare sørge for at genanvende den, siger Sine Beuse Fauerby.

– Det er jo rigtig god solid plastik, som kan holde til at blive brugt mange gange. Det er spild at bruge en stor, god Netto-pose, som er lavet i holdbar plast, som skraldepose, bemærker hun.

Du må ikke smide poserne i naturen

Til skraldepose bør man i stedet købe poser, der er lavet i tyndt genbrugsplast.

– Køb bare de billige og tynde poser i genbrugsplast til restaffald. Det kræver ikke så meget at være skraldepose, siger Sine Beuse Fauerby med et grin.

Hun har også oplevet, at når folk køber poser i bionedbrydelig plast, eksempelvis hundeposer, så tror de, at det er okay at smide dem i naturen.

– Men det er det altså ikke. Den nedbrydes ikke bare lige inden for kort tid. Så når man har samlet hundelorten op, skal man også afskaffe den korrekt, siger Sine Beuse Fauerby.

Svanemærket er en vinder

Engangsservice er et andet oplagt sted at spare plastik, for engangsservice bliver – som navnet antyder – kun brugt en enkelt gang, før det ender som skrald. Sine Beuse Fauerby råder til, at man bruger den service, man måske har til en picnic, ellers kan man købe service i hård plast, som kan vaskes af og bruges igen.

Vil man af praktiske årsager bruge engangsservice, er der dog også et råd fra Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk:

– Man kan købe mere miljøvenligt engangsservice. Det kan være praktisk med engangsservice, men det behøves ikke at være af plastik, siger hun.

Gå efter Svanemærket og miljømærkede produkter.

– Men de er svanemærkede primært ud fra, at de så ikke indeholder eksempelvis fluorerede stoffer og ikke så meget ud fra genanvendelse, tilføjer Sine Beuse Fauerby.

Flasken er den værste synder

Plastflasken er en af hverdagens store plastsyndere, hvis du vil spare plastik.

– Hav en drikkedunk med, der kan komme i opvaskemaskinen, så den kan blive ordentligt ren og undgå at købe vand på flaske. Sådan en kildevand kan ikke gå i opvaskemaskinen. Vi har rigtig godt drikkevand i vandhanen, så det vil vi klart anbefale, siger Sine Beuse Fauerby.

Vælg en flaske i hård plast, så den ikke indeholder blødgørere, eller en flaske i glas.

Er flasken af glas, er man helt sikker på, at den ikke afgiver uønsket kemi, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Tænk over dine stoffer

Tænk også over, hvilket type af stof dit tøj er lavet af. Prøv derfor at undgå tøj i kunstige materialer som polyester. Har du allerede tøj i polyester så prøv at begræns, hvor meget du vasker det.

– Plast udledes jo mange steder, og et af de steder er, når vi vasker tøj, der består af polyester, altså forskellige plastikfibre, siger miljøpolitisk seniorrådgiver Sine Beuse Fauerby.

Hun forklarer, at man generelt skal prøve at vaske sit tøj så lidt som muligt. I stedet kan man hænge det til luftning eller hænge tøjet op på badeværelset, mens man går i bad, så det får vanddamp.

– Hvis man skal gøre det helt rigtigt, skal man købe økologisk bomuld og prøve at undgå polyester. Fleecetæpper og -trøjer skal man gerne undgå at vaske for meget, tilføjer Sine Beuse Fauerby.

Man redder ikke verden ved at skifte sine karklude ud, men det er dog et sted at starte, bemærker Vibeke Myrtue Jensen.

– Det er et af de polyesterprodukter, man kan undgå. Brug i stedet en økologisk bomuldsklud, der kan vaskes, siger Sine Beuse Fauerby.

Powered by Labrador CMS