Christiansfeld nærmere en UNESCO udnævnelse

Søstrehuset. Pressefoto.
Udgivet Opdateret

Christiansfeld er nu blevet officielt indstillet af ICOMOS til UNESCOs Verdensarvskomite, som til sommer skal afgøre, om Christiansfeld fremover må betegnes som verdensarv.

Byen har længe været kandidat til at blive indskrevet på den prestigefyldte liste, og med indstillingen fra ICOMOS, the International Council for Monuments and Sites, er Christiansfeld kommet meget tættere på målet.

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen ser frem til, at ikke kun Brødremenigheden, men hele byen får glæde af den forventede turismeinteresse.

– Byen er indstillet til UNESCOs Verdensarvsliste på grund af dens særlige og regulære byplan, arkitektur og bemærkelsesværdige helhed. Bygningsmæssige detaljer og håndværk af meget fin kvalitet. Det er dyder, vi som en designkommune også i dag vægter meget højt, siger Jørn Pedersen.

Restaureret for mange millioner kroner

I gennem de seneste år er Christiansfeld blevet restaureret for 264 millioner kroner ved hjælp af donationer fra A.P. Møller fonden, Augustinusfonden, Kulturstyrelsen og Realdania samt Kolding Kommune.

Byen blev grundlagt i 1773, efter bevilling fra Christian d. 7. og er derfor opkaldt efter monarken. Christiansfeld er en af de første byer i Danmark, som blev arkitekttegnet med en overordnet byplan. Alt i byen var nøje planlagt, før byggeriet gik i gang. Byen blev bygget af Herrnhuterne, som havde sans for godt håndværk og detaljer. Kendetegnende for Christiansfeld er, at alle huse er i gule sten med rødt tag. Byen består af parallelle gader med kirken i midten.

Christiansfeld blev rammen om Brødremenighedens liv og arbejde. Den blev lagt efter samme mønster som menighedsbyerne i andre lande. Men i dag er Christiansfeld en af de bedst bevarede.

– Vi ser frem til, at andre anerkender Christiansfelds historiske bygninger, der næsten fremstår storslåede og adelige i deres størrelse og udtryk, men er skabt til og bygget af en kristen menighed. Den fælles indsats fra parterne bag renoveringen det seneste årti betyder, at vi kan vise noget frem, som ikke findes andre steder i verden, forklarer pastor Jørgen Bøytler fra Brødremenigheden.

Verdensarvskonventionen har til formål at bevare verdens enestående natur- og kulturarv. Og der stilles skrappe krav til stederne for at blive optaget. Der er 1007 steder i verden, der har denne status.

I Danmark er fem steder udpeget, det er Jellingestenene, Kronborg Slot, Roskilde Domkirke, Stevns Klint og Vadehavet. Og i Grønland også Ilulissat Isfjord.

Powered by Labrador CMS