Skip to main content

Danske favoritter klar til kamp

Danmark må påtage sig favoritrollen inden finaleopgøret mod Sverige

Danmarks landstræner Nikolaj Jacobsen har flest og bedst brikker at rykke rundt på, og derfor er Danmark favoritter, mener eksperterne. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix

Danmarks landstræner Nikolaj Jacobsen har flest og bedst brikker at rykke rundt på, og derfor er Danmark favoritter, mener eksperterne. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix

Med odds, der i skrivende stund ligger på 1.50 eller under, er Danmark i hvert fald ifølge bookmakerne tunge favoritter inden dagens finale ved VM i håndbold mod Sverige.

Det heller ikke uden grund. Danmark har pånær i kvartfinaledramaet mod Egypten og få minutter mod Spanien i semifinalen på det nærmeste spadseret sig i finalen.

Det samme kan ikke siges om et svensk hold, der har måttet registrere uafgjorte resultater mod både Slovenien og Hviderusland.

Der er da også langt mellem de eksperter, der spår svensk sejr.

En undtagelse er dog at finde i den svenske avis Aftonbladet, der har den tidligere svenske kvindelandstræner Per Johansson tilknyttet som fast ekspert:

– Det var godt, at det blev Danmark. Sverige havde tabt en finale mod Spanien, fordi de er mere snedige og deres spil passer meget dårligere til Sverige. Du kan også se det historisk, siger Per Johansson til avisen.

Særligt svenskernes forsvar vurderer Johansson til at være stærkere end det danske.

Melder alt klar – næsten

Det er et dansk landshold i tæt på topform, Nikolaj Jacobsen har at råde over.

Kun fløjspilleren Magnus Landin har skrantet lidt siden kvartfinalen i onsdags, men skavankerne er ikke værre, end at han kunne være med mod Spanien fredag aften.

– Magnus fik et trælår mod Egypten, og det generer ham lidt. Men ellers synes jeg, at kræfterne er blevet fordelt godt ud af turneringen.

– Det er klart, at Mathias Gidsel har spillet meget, men han får også sine pauser i løbet af kampene. Fysisk står vi fint til finalen, siger landstræneren.

Imponerer eksperterne

Blandt de tidligere landsholdsstjerner er der udbredt tilfredshed med det, det danske landshold har leveret i turneringen. Især tempoet i spillet og kontrafasen får det blå stempel af fortidens profiler.

– Kontraelementet med Lasse Andersson ser nærmest ud til at være opstået undervejs. Han er blevet en slags andenbølgespiller eller kontraspecialist.

– Det er den del af det spil, som de leverer lige nu, der er allersmukkest, siger Christian Hjermind, som spillede 170 landskampe mellem 1994 og 2005.

Han peger også på, at højrebacken Mathias Gidsel med sin anderledes spillestil har givet det danske spil nye muligheder.

– Har Gidsel overhovedet scoret udefra? Han har stort set lavet alle sine mål ved at løbe igennem. Det er interessant og giver spillet en ekstra nuance. Jeg må tilslutte mig det kor, der har været omkring Mathias Gidsel.

– Det er jo ikke bare første, anden og tredje kamp. Det har været igennem hele slutrunden, at han har leveret. Og så ser han samtidig ud, som om han har det fedt med det.

Hurtigt, fremadrettet og uforudsigeligt

Den tidligere storspiller og landstræner Anders Dahl-Nielsen erklærer sig “vildt imponeret” af det, han har set fra Egypten.

– Det er hurtigt, fremadrettet og uforudsigeligt spil. For to år siden var det også godt, men det var på hjemmebane og med masser af eufori i ryggen.

– Hvis du tager det hold for to år siden og ser, hvor mange nye der er med nu, vil man spørge, hvordan man kan nå at få sådan et udtryk ind i holdet, siger Anders Dahl-Nielsen.

Han har også bemærket, at landstræner Nikolaj Jacobsen undervejs har satset på nye og anderledes konstellationer. Selv i kampe og i perioder, hvor der har været meget på spil.

– Med et kvarter tilbage mod Spanien havde vi et forsvar med fire spillere fra den danske liga: Henrik Møllgaard, Magnus Saugstrup, Mathias Gidsel og Emil Jakobsen. Krydret med Lasse Andersson og Lasse Svan.

– Hvis nogen havde fortalt mig inden VM, at det er det forsvar, der stiller op i en semifinale mod et af VM’s mest rutinerede mandskaber, havde jeg sagt, at de var tossede, siger Anders Dahl-Nielsen.

Modige valg

Hjermind, der spillede en stor del af sine mange landskampe med Nikolaj Jacobsen som holdkammerat, mener, at hans gamle fløjkollega fortjener ros for modige valg fra sidelinjen.

– Spillerne bliver brugt på en lidt anderledes måde, end man oftest ser.

– Morten Olsen kom pludselig kom ind som playmaker mod Spanien efter nogle kampe på bænken. Og lur mig, om det ikke bliver Mads Mensah, der igen spiller pladsen i finalen, spår Christian Hjermind.

Større og bedre

Hos den tidligere landsholdsstjerne og toptræner Erik Veje Rasmussen er der heller ingen tvivl.

Danmark er favoritter, siger han:

– Vi bør være meget optimistiske. Ser man spiller for spiller og på truppernes sammensætning, så finder man hos danskerne langt større og bedre materiale end hos svenskerne, siger Erik Veje Rasmussen.

Anders Dahl-Nielsen ser målmanden Andreas Palicka som Sveriges bedste nøgle til at slå Danmark.

– Hvis han kan stå en kamp, som han gjorde i semifinalen mod Frankrig, bliver det selvfølgelig svært. Men ellers tror jeg, at vi har lidt flere esser i ærmet, end svenskerne har, siger han.

Kampen fløjtes i gang søndag klokken 17.30 og kan ses på både DR1 og TV2.

Del din kommentar