Skip to main content

Danske forskere er klar med en kemisk bombehund

Forskere fra DTU står bag et nyt kemisk sniffersystem, der skal snuse sig frem til narkolagre og sprængstof.

Crim-Track snifferen er en “kunstig næse”, der ved hjælp af en kemisk analyse af luftmolekuler kan sniffe sig frem til hjemmelavet sprængstof og narkotika. Foto: Handout/Free

Crim-Track snifferen er en “kunstig næse”, der ved hjælp af en kemisk analyse af luftmolekuler kan sniffe sig frem til hjemmelavet sprængstof og narkotika. Foto: Handout/Free

Crim-Track er navnet på en ny sniffer. En af de, der kan gøre livet rigtig surt for folk uden rent mel i posen.

De små hunde i lufthavnen, der går rundt og snuser til kufferterne, kende de fleste.

Men nu får de måske selskab af nogle elektroniske af slagsen.

I hvert fald har DTU, Danmarks Tekniske Universitet, netop sådan en på vej.

Crim-Track Sniffer

Smuglere, terrorister og andre forbrydere står over for en ny fjende, når de fremover fragter narkotika eller fifler med hjemmelavet sprængstof.

Fjenden hedder Crim-Track Sniffer og er en lille kasse i sort, hvidt og orange med en animeret hund på siden og en plastikslange monteret for enden som en tynd snabel.

Ved hjælp af en teknik, der hedder kolorimetrisk sensorteknologi, er den kunstige næse i stand til at registrere så forskellige ting som sprængstoffer, narko, modningsgraden af ost, fordærvet kød og fisk, kvaliteten af vin og kaffe og indeklimaet i et lokale.

Det skriver DTU Nanotech, der står bag opfindelsen, på sin hjemmeside.

På samme måde som en veltrænet sporhund suger den luftmolekyler ind og analyserer dem for spor af sprængstof eller narko.

Mange muligheder

Bag projektet står forskere fra DTU Nanotech, og ifølge en af dem – seniorforsker Mogens Havsteen Jakobsen – kan flere myndigheder bruge kassen, når den er helt færdigudviklet.

– Det kan være i lufthavnen, hvor man kan bruge den til at undersøge, hvad der er i en efterladt taske eller tjekke flybagagen for bomber.

– Det kan også være postvæsnet eller toldere, der skal undersøge indholdet af en container, siger Mogens Havsteen Jakobsen.

Narkohund ‘classic’. Foto: Jan Jørgensen/Scanpix.

Narkohund ‘classic’. Foto: Jan Jørgensen/Scanpix.

Indtil videre er forskerne kun klar med en prototype på systemet, og der vil gå endnu et par år, før “den kunstige næse” reelt er klar til at supplere politiets sporhunde.

– Der mangler stadig et par trin, inden vi har den endelige device, men inden for et par år vil det være muligt at have et fuldt udviklet system, som kan spore sprængstoffer og narko, siger Mogens Havsteen Jakobsen.

Starter fra bunden

Til den tid er Crim-Track også tiltænkt en rolle i et stort overvågningsprojekt af kloaksystemerne, som EU har sendt i udbud.

Her er det tanken, at der i større byer skal opsættes permanente sniffere i kloakkerne, som giver besked, hvis der i vandet eller luften i rørene er spor af sprængstof eller narko.

Når snifferne i kloakken har fundet det første spor, er det meningen, at Crim-Track systemet skal snuse sig frem til laboratorierne, hvor sprængstoffet eller narkoen bliver lavet,

– Så kan vores mobile næse spore tilbage til kilden, siger Mogens Havsteen Jakobsen.

Stort potentiale

I Kemisk Beredskab under Beredskabsstyrelsen har civilingeniør og analysekemiker Jesper Mogensen haft lejlighed til at studere DTU-forskernes arbejde.

Og han ser et stort potentiale for eksempelvis bomberydderne og deres hundes sikkerhed.

– Vi ville kunne bruge det i de sager, hvor der er mistanke om, at der er noget eksplosivstof. Her ville det være meget positivt, hvis vi kunne sniffe til tingene uden at røre dem.

– Nogle af de eksplosivstoffer, som fremstilles illegalt, er ganske ustabile, så når man kommer ud til sådan noget, er der altid en risiko for, at man antænder det, siger han.

Du kan læse mere om snifferen HER.

Del din kommentar