Danskere på vej på ferie havner i store problemer ved grænsen

Det er én ting, du skal have styr på, når du skal på ferie. Det har en del så ikke alligevel.

Udgivet Opdateret

Skal man ud af landet  – eller i hvert fald ind i et andet, så er det en god ide at have styr på sit pas.

Det har en del danskere problemer med. Derfor står, og har stået, flere af dem med håret i postkassen ved grænsen til Tyskland.

Der bliver dog arbejdet på højtryk for at løse problemet.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser nemlig på Twitter:

“Vi har travlt ved grænsen med at forlænge pas til alle jer, der skal ud og rejse i ferien og har “glemt” at undersøge, hvornår passet udløber”, skriver politikredsen.

Og det kan lade sig gøre:

Fornyelse af pas = 626 kroner for voksne. Medbring det gamle pas og nyt pasfoto, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi.

Nogle afvises

– I nødstilfælde kan man få udstedt et provisorisk pas hos UKA, men det tager os en halv til en hel time, hver gang vi skal udstede sådan et, siger politikommissær Mads Hansson fra Udlændingekontrolafdelingen til TV Syd.

Det sker dog, at politiet må sende folk, der er på vej på ferie, hjem igen uden pas. Man kan nemlig kun få et provisorisk pas udstedt, hvis det er mindre end tre måneder siden, passet udløb.

Henvend dig i borgerservice

Hvad skal du gøre? Eller burde have gjort, skal man måske i stedet spørge?

Klik dig gennem galleriet over artiklen, så kan du se, hvordan du skal forberede dig.

Fornyelse af pas sker i borgerservice, hvor du skal henvende dig personligt. Du kan frit vælge kommune.

I nogle kommuner er der mulighed for, at du med fordel kan bestille tid til nyt pas i den digitale selvbetjeningsløsning, inden du møder op i borgerservice.

Alle nye pas skal indeholde fingeraftryk, så du får taget digitale fingeraftryk, når du bestiller et nyt pas. Dette gælder indtil videre ikke for børn under 12 år.

Hvad skal du have med?

I galleriet over artiklen kan du se, hvad du skal medbringe, når du skal have fornyet dig pas.

Flybilletter ved fornyelse af pas

Når du fornyer dit pas, får du altid et nyt pasnummer. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at hvis du har købt flybilletter, og du har oplyst dit gamle pasnummer, så kan flybilletterne være ugyldige.

Har du oplyst dit gamle pasnummer, kan du kontakte dit flyselskab, og så kan de måske ændre pasnummeret til det nye pasnummer, hvis det er nødvendigt.

For sent ude?

Er du sent ude med bestillingen af dit pas, er der tre muligheder for levering af pas i hastetilfælde:

Forlængelse:
Du kan få forlænget dit eksisterende pas én gang ved et stempel, hvis dit pas er udløbet inden for de sidste tre måneder eller vil udløbe inden for kort tid, før du skal rejse. Men kun i det tilfælde, at det ikke er muligt at nå at bestille et nyt pas – fx ved et akut opstået behov for at rejse. Forlængelsen vil så gælde, til du kommer hjem fra din rejse – dog maksimalt et år. Forlængelsen koster ikke noget.

Du skal møde personligt op i borgerservice og have dit pas med. Muligheden for at få forlænget sit pas gælder også for børnepas. Her skal barnet møde personligt op. Hvis der er fælles forældremyndighed, skal begge forældre underskrive ansøgningen, men I behøver ikke begge to møde op.

Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle lande accepterer en forlængelsespåtegning i passet. Det er op til dig selv at undersøge, om dit rejsemål accepterer det. Det kan du gøre via dit rejsemåls ambassade i Danmark eller dit rejseselskab.

Midlertidigt pas (nødpas eller provisorisk pas):
Det kan udstedes, hvis du har mistet dit pas, hvis du ikke har et pas, du har glemt dit pas derhjemme, og ikke kan nå at hente det, før du skal rejse til et land, hvor pas er påkrævet (bemærk rejsen skal være umiddelbart forestående) eller dit pas er udløbet for mere end tre måneder siden.

Du kan kun få et nødpas, hvis du ikke kan nå at få et egentligt pas. Prisen er den samme som for det almindelige pas. Du skal til et borgerservicecenter for at få et nødpas.

Nødpasset har nogle begrænsninger, som du skal være opmærksom på. Det udstedes kun for den periode, du er på rejse – og maksimalt et år. Der er lande, som for eksempel USA, der ikke godkender nødpasset til indrejse. Du kan finde en oversigt over andre landes pas- og visumregler på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Hvis din afrejse er så tæt på, at du ikke kan vente på den almindelige levering på 11-15 hverdage, er der mulighed for hastebehandling. Den tager fire hverdage.

Det koster fornyelse af pas

Fornyelse af pas inklusiv gebyr for fingeraftryk koster (2018):

0 til 11 år: 115 kroner.

12 til 17 år: 142 kroner.

18 til 64 år: 627 kroner.

65 år og derover: 377 kroner.

Sydøstjyllands Politi har denne lille bøn til danskerne:

“Skal du ud at flyve, vil det være en stor fordel, hvis hele familien har fundet passene frem, når I kommer til paskontrollen i lufthavnen. Så går det nemlig hurtigere og nemmere for alle. I er mange, der skal igennem paskontrollen i uge syv”, skriver kredsen på sin Facebook-side.

Kilde: Borger.dk.

Powered by Labrador CMS