Skip to main content

Den enes død: Albert Arnesen formøblede virkelig mange penge

Inden sin død havde Albert formøblet 40.000 kroner af hustruens arv. Absolut ikke småpenge, omregnet til nutidens penge.

Skuespillerne Bent Mejding og Susse Wold danner den dag i dag par i virkeligheden. I Matador var de ikke sammen hele tiden. Men tit. Foto: Scanpix.

Skuespillerne Bent Mejding og Susse Wold danner den dag i dag par i virkeligheden. I Matador var de ikke sammen hele tiden. Men tit. Foto: Scanpix.

Matadors femte afsnit “Den enes død” lader os komme helt tæt på den fortsat spirrende konflikt mellem familien Skjern og Familien Varnæs.

Hvor vi i Skyggetanten første gang så Kresten og Elisabeth sammen og så kærligheden mellem de to spire, var fokus i “Den enes død” et helt andet sted; som titlen antyder handler det om Alberts endeligt. Den snobbede indehaver af Damernes Magasin blev nok aldrig nogen publikumsfavorit, men hans skæbne er alligevel ikke end, man burde unde sin værste fjende.

Blandt de mest interessante ting ved “Den enes død” er da også spørgsmålet om, hvad der faktisk slog Albert ihjel. Den gode doktor Hansen kaldte det hjertestop, men spørgsmålet er, om det nu også er sandt? Faktum er, at vi aldrig i serien får en nærmere forklaring på Alberts død end den, den gode læge kommer med. Så må man tro på den eller lade være.

Blandt de mere komiske scener i et ellers dystert afsnit har vi faktisk også byens elskede læge i centrum. Han sidder og spiser ristet brød i sin seng, mens der ud af radioen toner en stemme, der hellere så, at lytteren stod op og rørte sig. Men hvem er det, der koster rundt med Mads Skjern og Hans Christian Varnæs, inden de overhovedet er kommet ud af nattøjet? Det er Kaptajn Jespersen.

Ifølge Stiften.dk formidlede han morgengymnastik gennem radioen i mere end 25 år. Programmet startede klokken 07.00, og så blev man ellers hundset rundt med, til kroppen var varmet op og klar til dagens dont.

Når ingen ser det og ingen ved det

Meget af afsnittet kredser omkring doktor Hansen, selvom han ikke er i fokus i mange af de scener, han er med i. Istedet er han lægen, folk kommer til med deres probleemer. En bekymret Ingeborg Andersen Skjern spørger ind til Alberts død, mens Røde og Agnes er på besøg, fordi Agnes er bange for, at hun er blevet gravid.

Det blev der ikke noget af (på det tidspunkt), men i forbindelse med snakken om gravidiet, fik kokkepigen Laura lov til at brillere med en forfærdelig fortælling om, hvordan de unge piger håndterede en uønsket graviditet, da Laura var ung.

De fødte i dølgsmål, hvilket betyder “uden professionel bistand,” som Den Store Danske så flot formulerer det. Indtil 1866 var straffen for, at ens barn døde under en sådan fødsel, i øvrigt den samme som ved barnedrab, hvilket du kan læse mere om i vores artikel om den del af straffeloven. Det virker dog ikke til, at Laura ligefrem opfordrer Agnes til at gå så vidt.

Albert brændte mange penge af inden sin død

Hvor Albert Arnesen endte sine dage liggende på gulvet i overetagen til Damernes Magasin, kunne han dog også være endt med en fængselsstraf. Hvor vi i “Skyggetanten” lærte, hvor mange penge Albert manglede på det tidspunkt i serien, får vi i “Den enes død” endnu mere indsigt i, hvor mange penge Albert faktisk havde brugt på at leve over evne.

Den gode oberst Hackel nærmest spytter beløbet 40.000 kroner ud, da det går op for ham, at der intet blev efterladt til Vicki, da hendes mand døde. Kaster vi et blik på Oldmoney.dk, kan vi læse, at Albert altså formøblede 1.611.271 kroner af Vickis arv, uden at hun vidste det. Den slags mente hendes far ikke, at hun havde ret til at få indsigt i.

Lægger vi de 40.000 og de 30.000 sammen, som vi ved, at Albert har haft ude og svømme på et eller andet tidspunkt i serien, tegner han sig i øvrigt for et overforbrug på 2.819.724 kroner. Absolut ikke småpenge.

Og nu, vi er ved overforbrug, så lad os da slutte hos Jørgen Varnæs. Vi vidste allerede, at han havde noget kørende med en anden dame end Minna. I aftenens afsnit lærer vi så, at Gitte Graa, som elskerinden jo hedder, er blevet forkælet med noget så fint som en “Nertz-pels.” Hvad er så det? Spørger vi Den Store Danske nok engang, lærer vi, at det indtil 1980 var en almindelig anvendt betegnelse for skind af mink.

Del din kommentar