Skip to main content

Denne regel giver politiet særlige beføjelser til din fordel

Hvorfor skal du vade rundt med dit pas i Schengen lande? Er formålet med aftalen ikke, at det er slut med grænsekontrol, og at vi kan bevæge os frit? Jo, men du skal stadig have dit pas med dig.

Du skal kunne vise dit pas i Schengen lande. Foto: Scanpix/Wolfgang Rattay

Du skal kunne vise dit pas i Schengen lande. Foto: Scanpix/Wolfgang Rattay

Hvorfor skal du bruge dit pas i Schengen lande?, hvis formålet med Schengen-samarbejdet er, at du ikke skal vise dit pas, når du krydser grænserne mellem de forskellige lande? Reglerne virker på den ene side klare nok, men den let forståelige regel fører alligevel til det førnævnte spørgsmål.

For hvordan kan det være, at det på den ene siden er sådan, at du ikke skal vise pas, når du rejser i Schengen-lande, men at du på den anden side stadig skal kunne vise dit pas i Schengen lande?

Hvor det kan virke som et besynderligt spørgsmål, er svaret heldigvis relativt let at forstå. Ifølge Borger.dk skal du kunne vise dit pas i Schengen lande, fordi du skal kunne bevise, hvilket land du er fra, hvis du bliver stoppet af politiet.

Pas i Schengen lande er beviset på din identiet

Hvis du vil rejse fra Danmark til eksempelvis Belgien, vil Schengen-samarbejdet formentlig betyde, at din rejse bliver lettere, end den ellers kunne have været.

Lande, der er med i Schengen-samarbejdet, forpligter sig nemlig til at arbejde med et enslydende regelsæt.

Det giver blandt andet dig som EU-borger frihed til at rejse til et Schengen-land og opholde dig her i op til tre måneder, uden at du skal søge om særlig tilladelse til dette. Reglerne for, hvad du skal have med fra ét Schengen-land til et andet, er også fast definerede for alle medlemslande.

Det betyder, at du i udgangspunktet SKAL have dit pas med, uanset hvorhen du rejser, fra Danmark til andre Schengen-lande, men du slipper for at have alt muligt andet med, fordi du skal ind og ud af forskellige lande.

Det giver også politiet i Schengen-lande mulighed for at samarbejde på tværs af landegrænser for lettere at kunne opklare kriminalitet, der foregår i flere lande.

Du kan stadig møde politiet

Formålet med Schengen-samarbejdet er egentlig at give EU-borgere frihed til at rejse mellem lande uden at skulle vise pas, når de krydser grænser.

Det betyder ikke, at de enkelte lande ikke kan have særlige regler om kontrol, men det betyder, at der ikke må være konstant og kontinuerlig grænsekontrol mellem medlemslandenes grænser.

Schengen-samarbejdet har været mange år undervejs, og målet har hele tiden været at give borgere frihed til at rejse, hvorhen de ville, på tværs af landegrænser, indenfor EU.

Ifølge EU betyder samarbejdet dog ikke, at de enkelte lande ikke må holde øje med, hvem der rejser ind i eksempelvis Danmark. Danmark har mulighed for at kontrollere, hvem du er, når du rejser ind i landet, så længe det ikke betyder, at der altid, for tid og evighed, vil være grænsekontrol mellem eksempelvis Danmark og Tyskland.

EU skriver, at de enkelte medlemmer af Schengen-samarbejdet giver afkald på fast grænsekontrol, men at man samtidig har skærpet kontrollen ved EU’s grænser for at sikre, hvem der kommer ind i EU, og dermed ind i de enkelte EU-lande.

Kilder:
Borger.dk
Europa.eu

Del din kommentar