Der findes mange nummerplader som du aldrig kan få fingre i

I virkeligheden giver det danske nummerpladesystem mulighed for næsten 68 millioner forskellige kombinationer. Sådan er virkeligheden dog ikke, for der er en række tal og bogstaver, der ikke kan sættes sammen.

Udgivet Opdateret

En nummerplade er ikke bare en nummerplade – for der findes rigtig mange regler for, hvilke tal og kombinationer man må køre rundt med.

Tager man den store lommeregner frem, er det ellers hurtigt at tælle sig frem til, hvor mange nummerplader-kombinationer, der findes.

Med to bogstaver og fem tal er det maksimale antal forskellige indregistreringstal på 67.600.000 styk – når vi tager højde for, at bogstaverne Æ, Ø og Å ikke bruges.

Flere bogstaver må slet ikke benyttes

Men derudover der er en lang række undtagelser. Det skriver sitet nrpl.dk om.

Eksempelvis bruges bogstavet “I” slet ikke, da det minder for meget om et ettal. Bogstavet “Q” bruges heller ikke, da det kan forveksles med “O” eller et nul.

Og bogstavet “O” bruges kun som første bogstav af de to – for at undgå forvekslingen med tallet nul.

Skat omtaler på sin hjemmeside de forskellige former for nummerplader.

Man må ikke skrive “HH” på sin plade

Desuden er der en række bogstavskombinationer, som ikke må bruges. Blandt andet “KZ”, “HH” og “SS” med klar referencen til Den Anden Verdenskrig.

Heller ikke mere eller mindre utidige bogstav-sammensætninger som “PU”, “PY” og “BH” må bruges – og flere følger trop.

Det betyder, at det reelle antal forskellige kombinationer nærmere ligger i underkanten af 50 millioner styk – hvilket naturligvis også er en del.

Men det er ikke alt: Klik på billedet over artiklen for at se flere eksempler på, hvilke nummerplader du aldrig får på din bil.

(Kilder: Wikipedia.org/nrpl.dk/Borger.dk)

Powered by Labrador CMS