Skip to main content

Derfor må dit barn faktisk ikke nødvendigvis rejse alene

Nogle lande kan afvise børn, der rejser alene.

Pas til børn – se reglerne her. Foto: Colourbox

Pas til børn – se reglerne her. Foto: Colourbox

Pas til børn er – stik mod hvordan det har været – en nødvendighed. Tidligere kunne man som forælder få skrevet sine børn op til en vis alder ind i sit eget pas, og dermed havde begge rejsehjemmel til a forlade Danmark og besøge det store vidde udland.

Sådan er det ikke længere, for nu skal alle være i besiddelse af eget pas. Det gælder også børn. Reglerne lægger helt fast, og det er altså uanset alder, køn og alt andet. Desuden skal dit barn møde personligt i Borgerservice i sin hjemmekommune for at få udstedt et pas til børn.

Det tager tre uger at få lavet det nye pas til børn som til voksne. Du kan vælge at få passet tilsendt med posten eller at hente passet i din Borgerservice.

Når passet skal laves

Når du møder op i Borgerservice for at få lavet pas til børn skal du være opmærksom på følgende – så er du sikker på, at det hele går glat igennem.

Barnet skal med i Borgerservice uanset barnets alder.
Barnets gamle pas eller en originale dåbs- eller navneattest skal medbringes.
Du skal medbringe et gyldigt pasfoto af barnet.
Legitimation på forælder (for eksempel sygesikringsbevis, pas eller kørekort) skal også medbringes.
En underskrevet samtykkeerklæring er også vigtig.

Pas til børn giver dem ikke rejseret

Umiddelbart skulle man tro, at et pas giver adgang til at rejse mellem lande. I forvejen er det danske pas et af de mest magtfulde i verden, da det giver adgang til 187 af verdens lande uden visum. Sådan er det bare ikke med pas til børn.

For ifølge Udenrigsministeret risikerer mindreårige børn, der rejser alene, at blive afvist ved indrejse. Her fremgår det nemlig, at nogle lande hverken tillader ind- eller udrejse til børn – med mindre de ledsages af forældre eller en ledsager har forældrenes skriftlige tilladelse. Det samme gælder, hvis barnet rejser alene.

Udenrigsministeriet anbefaler, at du kontakter ambassaden eller konsulatet tilhørende det land, som dit barn skal rejse uledsaget til for at få oplyst, hvilke regler der gælder. Det skyldes ganske enkelt, at der faktisk slet ikke er en liste over lande, hvor børn ikke kan rejse ind eller ud.

Pas til børn født i udlandet

Der findes danskere, der er bosat eller af anden årsag opholder sig i udlandet. Det ændrer ikke på, at dit barn stadig er dansker. Så dit barn skal have et dansk pas – også for at forlade landet og rejse “hjem” til Danmark eller alle mulige andre steder hen.

Så har du fået barn andetsteds, skal du ned på den danske repræsentation/ambassade i landet og søge om et dansk pas til dit barn på samme måde, som der søges om pas i Danmark hos Borgerservice.

Hos Udenrigsministeriet kan du finde en liste over danske ambassader.

Del din kommentar