Det må din arbejdsgiver slet ikke bede dig om

Det er en privatsag, lyder det fra Ingeniørforeningen i Danmark

Din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du lader dig vaccinere mod covid-19. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Flere og flere personer bliver vaccineret i Danmark mod coronavirus covid-19, og som tiden går, vil flere og flere vacciner blive godkendt til brug i Danmark.

Udbredelsen af vaccinationen mod den nye sygdom betyder dog ikke, at du kan tvinges til at tage imod den af din arbejdsgiver. Det skriver Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, i en pressemeddelelse.

– Efter arbejdsmiljølovens regler er en arbejdsgiver forpligtet til at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Det betyder for eksempel, at de skal forsøge at undgå, at coronavirus spredes på arbejdspladsen. Men en arbejdsgiver kan ikke tvinge dig til at blive vaccineret, siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, i pressemeddelelsen.

Thomas Damkjær Petersen, siger, at et sådant krav vil gå ud over ledelsesrettens grænser. Derfor kan en arbejdsgiver ikke kræve, at en ansat bliver vaccineret mod covid-19.

Ud fra et juridisk synspunkt er det et for vidtgående indgreb i din personlige frihed og integritet, siger Thomas Damkjær Petersen i pressemeddelelsen.

De fleste siger ja

IDA har spurgt 1.553 offentligt og privat ansatte medlemmer, om de vil lade sig vaccinere mod covid-19, og langt de fleste siger ja, mens to procent siger, at de vil takke nej til et tilbud om vaccination.

– Det er klart positivt, at så mange vil lade sig vaccinere. Det er vejen til en genoplukning af samfundet og en normal hverdag, som vi alle sammen savner. Vi håber da også, at langt de fleste vil tage imod tilbuddet om vaccination, men det er vigtigt at huske på, at vaccinationstilbuddet er frivilligt, siger Thomas Damkjær Petersen i pressemeddelelsen

Det forventes

I forbindelse med undersøgelsen har IDA også spurgt de samme medlemmer, om deres arbejdsgiver kræver, at de lader sig vaccinere. Det har ingen oplevet, men tre procent svarer, at deres arbejdsgiver forventer, at de lader sig vaccinere mod covid-19.

– Ifølge helbredsoplysningsloven må din arbejdsgiver kun spørge ind til dit helbred, såfremt der er tale om helbredsoplysninger, der har væsentlig betydning for udførelsen af dit arbejde. Om du er blevet vaccineret mod covid-19 betragtes som en helbredsoplysning, og din arbejdsgiver må derfor kun spørge ind til dette, hvis det har væsentlig betydning for udførelsen af dit arbejde, at du er blevet vaccineret, siger Thomas Damkjær Petersen i pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS