Skip to main content

Det siger danske MEP’er om ny fond

Newspaq

Newspaq

Newspaq

Newspaq

Morten Helveg (R) kalder investeringsfonden for den største indsats i EU’s historie. Foto: Pressefoto/free

Kommissionsformandens partifælle er begejstret, mens DF’s Messerschmidt er uimponeret over Juncker-planen.

Danske europaparlamentarikere er generelt positive over for EU-Kommissionens plan om at stille 2350 milliarder kroner til rådighed i en ny investeringsfond, der skal sætte gang i europæisk vækst og beskæftigelse.

Milliardfonden skal basere sig på risikovillig kapital fra EU og Den Europæiske Centralbank for i alt 157 milliarder. Ifølge kommissionens beregninger vil det kunne tiltrække private investeringer for 15 gange det beløb.

* Bendt Bendtsen (K):

– Det er nok den største indsats i EU’s historie, når vi taler om investeringer. Pengene falder jo ikke ned fra himlen, men det er yderst positivt, at de midler, som vi tager fra EU’s budget og fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB), nu mangedobles ved hjælp af private midler.

– Kritikere vil der altid være, men denne indsats bør koordineres med den indsats om jobskabelse, som skal gennemføres af de enkelte landes regeringer. Så til de politikere som klager, er der blot at sige: Fej for din egen dør i dit eget land. Jeg er godt tilfreds og tager de positive briller på.

* Morten Messerschmidt (DF):

– Junckers nye investeringsplan forslår som en skrædder i helvede. Han stiller europæerne en masse tomme løfter i udsigt, som han ikke kan levere på. Vi har hørt det hele før, og hver gang ender det i skuffelse.

– I stedet for at love og love, burde han i stedet begynde med at anvise, hvor han vil finde pengene til den storstilede investeringsplan. Indtil det sker, vil jeg ikke opfatte dette som andet end en ny kommissions forkvaklede forsøg på at skabe lidt optimisme i et stagnationspræget EU.

* Morten Helveg (R):

– Jeg er glad for, at EU-Kommissionen tager fat om de store økonomiske problemer, vi har med arbejdsløshed og manglende konkurrenceevne i Europa. Men planen er desværre for uambitiøs.

– Jeg bakker op om Junckers plan for at tiltrække nye, private investeringer. Men jeg mener, vi skal se med nye øjne på EU”s eget budget, hvis Europa skal træde ind i fremtiden. Vi skaber mere vækst af at investere i vindmøller, hurtigtog og internet end i malkekøer og brakmarker.

* Ulla Tørnæs (V).

– Det er vigtigt, at vi i Danmark får vores del af kagen. Derfor må regeringen trække i løbeskoene og sætte klare prioriteter for, hvordan vi bruger den gyldne mulighed til at skabe varige danske arbejdspladser.

– Det kan være udbygning og udvikling af Jyllandskorridoren, styrkelse af den digitale infrastruktur og energiinfrastruktur. Desværre har der været stille som graven fra regeringskontorerne.

* Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU):

– Junckers såkaldte vækstplan indeholder ikke en eneste ny krone, der kan få gang i økonomien.

– Der er tale om genbrug af ubrugte midler fra forskellige EU-fonde og derfor er hele planen til grin og en stor provokation mod de 26 millioner arbejdsløse europæere og de hårdt ramte EU-lande, som virkelig har brug for massive investeringer og hjælp til at få gang i økonomierne.

– Tanken bag Junckers plan er, at europæiske skatteborgere skal garantere private investorer mod eventuelle tab, fordi der er tale om risikovillig kapital. Det er hamrende usolidarisk, at private investorer skal kunne sikre sig mod tab gennem almindelige menneskers skatteudgifter.

Margrete Auken (SF):

– Europas økonomi er i forfærdelig tilstand, og vi risikerer at havne i endeløs stagnation. Samtidig skal vi have fuld opmærksomhed på, at økonomisk vækst skal ske indenfor miljøets og planetens rammer.

– Junckers plan ser ambitiøs ud ved første øjekast. Men når man kigger på tallene, kan man se, at det er luftkasteller. Det er fuldstændig urealistisk at forudsætte, at private vil investere 15 euro, hver gang investeringsfonden investerer en euro. Det er bare ikke seriøst.

* Jeppe Kofod (S):

– Essensen i Junckers nye investeringsplan er klar. Med investeringer kan vi få gang i økonomien igen. Vi skal få pengene ud og arbejde og både tiltrække offentlige og private investeringer.

– Selvfølgelig havde jeg gerne set, at der var blevet afsat endnu flere penge til investeringsplanen. Men jeg synes, at planen er et rigtig godt udgangspunkt. Og nu handler det bare om at komme i gang.

/ritzau/

Del din kommentar