Skip to main content

Det siger loven: Hvornår skal du skifte til vinterdæk?

Hvis du vil have en sikker køretur i den danske vinter, kan du overveje at skifte dine sommerdæk ud.

Bilmagasinet skriver, at et vinterdæk generelt er blødere og mere fleksibelt end et sommerdæk. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.
KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU GENKENDER ET VINTERDÆK.
Bilmagasinet skriver, at et vinterdæk generelt er blødere og mere fleksibelt end et sommerdæk. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU GENKENDER ET VINTERDÆK.
Ifølge Bilmagasinet er et vinterdæk opbygget af en stor mængde lameller, der giver et godt vejbreb i den kolde og muligt frostklædte overflade. Foto: Scanpix.
Ifølge Bilmagasinet er et vinterdæk opbygget af en stor mængde lameller, der giver et godt vejbreb i den kolde og muligt frostklædte overflade. Foto: Scanpix.
Står der M+S og er der et ikon for et bjerg og et ikon for et snefnug på dit dæk, er det et vinterdæk. Foto: Scanpix.
Står der M+S og er der et ikon for et bjerg og et ikon for et snefnug på dit dæk, er det et vinterdæk. Foto: Scanpix.

Du bestemmer selv, om du vil køre med vinterdæk i Danmark. Der er ingen lov, der kræver, at alle danske bilejere på et eller andet tidspunkt i løbet af året skal ind og have sommerdækkene af køretøjet. Derfor kan det være en god idé at skifte til vinterdæk alligevel.

Hvor nogen måske stadig tænker på vinter i Danmark som en årstid, hvor vejene er fyldt med sne og glatføre, er sandheden nok snarere efterhånden, at vi kører rundt i plusgrader på veje, der er våde af regnvejr.

FDM skriver af samme årsag, at man vejer vinterdæks egenskaber på våde veje med 30 procent i den samlede karakter, når foreningen uddeler point til dæk i en stor fælleseuropæisk dæktest for 2017.

Moderne vinterdæk er da også gode til at stå fast på våd vej, ifølge FDM, og det betyder, at vinterdæk i Danmark er ganske sikre at køre med selv i en dansk vinter, hvor der hverken er sne eller sjap i sigte.

Hvorfor skifte?

Men hvorfor skal man så skifte til vinterdæk i Danmark? Det skal man, hvis man ønsker et bedre vejgreb i årstider, hvor der er reel risiko for, at vejene bliver fedtede, isede og fyldt med sne. Det skriver Bilmagasinet, der i en artikel har sat fokus på forskellen på vinter- og sommerdæk.

Med dæk på bilen, bygget til det glatte, våde og kolde føre, får man bedre vejgreb, og man risikerer ikke at udskride i lige så høj grad, som hvis man fortsatte med at køre med sommerdæk. Og selvom en dansk vinter ikke nødvendigvis byder på uger med sne og slud, vil temperaturen om morgenen nemt være så lav, at vejbanen bliver glat i morgentimerne.

DMI giver dig et praj

Hvornår man skal skifte til vinterdæk er et spørgsmål om vind og vejr. Når Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, begynder at bruge ord som snefald, slud og frostgrader, skal du have vinterdæk på din bil.

Ifølge Bilmagasinet begynder der at falde sne i Danmark engang i november, og det er derfor en god idé at få skiftet sommerdækkene ud til en vintermodel, når kalenderen nærmer sig november.

Du kan i galleriet få forklaret, hvad der gør et vinterdæk egnet til kørsel i vinteren og her også læse, hvordan du kan kende forskel på vinter- og sommerdæk.

Kilder: FDM Bilmagasinet.

Del din kommentar