Dette må du aldrig tage med hjem fra ferien

Madvarer med hjem fra ferie kan være en rigtig dårlig - og dyr - ide.

Der er regler for, hvilke madvarer, du må tage med hjem fra ferie. KLIK og se hvilke. Foto: Colourbox.
Der er regler for, hvilke madvarer, du må tage med hjem fra ferie. KLIK og se hvilke. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Madvarer med hjem fra ferie kan være en oplagt mulighed for at få lidt af stemningen fra udlandet med hjem til Danmark.

Desværre er det ikke helt så simpelt – der er en lang række regler, der skal overholdes. Hvad er tilladt, hvad er ikke?

Det kan du se i galleriet over artiklen.

En spegepølse eller noget tørret kød med hjem i kufferten efter en ferie i Rusland, Mellemøsten eller USA er ikke bare en dårlig idé, det er rent faktisk forbudt.

Det samme gælder for mælkeprodukter. Det er nemlig ikke lovligt at medbringe ost, yoghurt eller den type produkter, når man tager hjem fra ferie fra lande uden for EU. Men det er langt fra det eneste – som du altså kan se i galleriet.

Spørg i lufthavnen

“Står du i lufthavnen og kommer i tvivl om, hvorvidt du har købt varer, der er ulovlige at indføre, så henvend dig til toldmyndighederne i lufthavnen eller ved grænsen. Har du ulovlige produkter, vil de blive fjernet og destrueret”, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

– Det kan være i bedste mening, men vi ved, at ulovlige indførsler af fødevarer har været årsag til udbrud af alvorlige husdyrsygdomme i andre EU-lande, siger souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.

Madvarer med hjem fra ferie kan være inficeret

Det kan være afrikansk svinepest eller mund- og klovsyge, som kan komme til Danmark via for eksempel kød- og mælkeprodukter.

– Sidste år så vi et pludseligt udbrud af afrikansk svinepest i Tjekkiet, hvor nogle ukrainere, der arbejdede i Tjekkiet, havde været hjemme og taget mad med tilbage, som de havde smidt resterne ud af. Og så var nogle vildsvin gået i skraldet, og så var sygdommen spredt, fortæller souschefen i Fødevarestyrelsen.

– Der skal næsten ingenting til, en skive pølse kan være nok, siger Stig Mellergaard.

Udbrud af svinepest

Lige nu er afrikansk svinepest meget udbredt i Rusland, Hviderusland og Ukraine.

– Hvis afrikansk svinepest kommer i en dansk besætning, så bliver vores eksport lukket øjeblikkeligt, og besætningen bliver aflivet. Så det påvirker eksporten i høj grad og i lang tid, advarer Stig Mellergaard.

Lad det blive

Han opfordrer derfor danskerne til at lade eksotiske madvarer blive på hotellet.

– Tidligere købte man nogle strandskaller som souvenir, nu køber man også madvarer med hjem, men her skal man altså være opmærksom på forbuddet mod kød- og mælkeprodukter, siger han.

Forbuddet gælder dog ikke frugt og grønt. Så for at være helt sikker kan man se reglerne for de enkelte lande på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Det er også her, du kan se de forskellige undtagelser og betingelser, der er nævnt i galleriet.

Du kan også læse mere her hos Europakommissionens bekatning og toldunion.

Hvert år fanger Skat i stikprøvekontroller i blandt andet lufthavne omkring 1000 ulovlige indførsler af kød- og mælkeprodukter.

Bøderne ligger på op mod 2000 kroner.

(Fakta: Stig Mellergaard).

Powered by Labrador CMS