Dette skal du IKKE bremse for

Der er lige nu store problemer med et dyr på motorvejene. Eller velmenende trafikanter, for at være helt nøjagtig.

Udgivet Opdateret

Vi kender det allesammen. Rent refleksmæssigt træder vi på bremsen, når noget dukker op foran vores bil. Også selv om vi kører med høj fart på motorvejen.

Men det kan have fatale konsekvenser, hvis du bremser for en fugl eller andre dyr. Her skal du simpelthen bare fortsætte – medmindre, selvfølgelig, der ikke er andre bilister i nærheden.

I galleriet over artiklen kan du se eksempler på, hvornår du skal bremse – eller ikke.

Nordsjællands Politi har derfor – og på grund en række anmeldelser – lavet et opslag på kredsens Facebook-side.

“Vi modtager i disse dage adskillige anmeldelser om farlige situationer i trafikken, hvor gåse-forældre og deres gæslinger krydser stærkt trafikerede veje”, starter opslaget.

Gæssene har af gode grunde ikke styr på røde og grønne trafiklys samt fodgængerovergange, og det skaber nogle uhensigtsmæssige situationer i trafikken med pludselige opbremsninger og sågar mennesker, der løber rundt med biler susende om ørerne med 110 km/t i forsøget på at genne gæssene på rette spor.

Selvom de hjælpende menneskers hensigt formentlig er meget dyrevenlig, så skal du altså passe på, hvis du som bilist ser gæs eller andre dyr, der forsøger at krydse vejen.

Katastrofeopbremsninger og undvigemanøvrer på motorvejen i myldretiden på grund af en fugl på vejbanen er sjældent en god idé, og nogle gange er du desværre nødt til at tænke på dig selv og dine medtrafikanter, før du klodser bremserne, skriver politiet.

Men…

Der er dog mere i det end blot det

– Du har pligt til at gøre, hvad du kan for at afværge et sammenstød med større dyr. Og her har man for at lette sagsbehandlingen for forsikringer lavet en regel, der siger ‘fra hunde og op’, forklarer konsulent ved Forsikringsoplysningen, Riccardo Krogh Pescatori, til tv2.dk.

Gør det ikke bevidst – trods alt

Det betyder naturligvis ikke, at du nærmest skal bruge bilens kølerfigur som sigtekorn og bevidst køre en fugl over, hvis den har forvildet sig ud på vejbanen, men du skal være meget opmærksom på trafikken omkring dig, inden du undviger eller katastrofeopbremser.

“Nogle gange er den mest sikre løsning for dig og dine medtrafikanter desværre at fortsætte med at køre ligeud med 110 km/t, selvom for eksempel en fugl står i vejen”, understreger Nordsjællands Politi i opslaget.

Kontakt 114 eller 1812

Hvis du ser nogle gæs eller andre dyr løbe uskadte rundt på en stærkt trafikeret vej, er du velkommen til at kontakte os på 114, så tager vi kontakt til Vejdirektoratet.

Er dyrene kommet til skade, skal du derimod ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812. Men du skal altså ikke hive bilen ind i nødsporet på motorvejen i myldretiden for at hjælpe dyrene, selvom dine intentioner er gode.

“Vi ved godt, at ovenstående kan lyde kynisk, men vi er nødt til at tænke på jeres sikkerhed”, slutter Nordsjællands Politi.

Du kan læse mere her i artiklen: Myter i trafikken.

Du kan også læse om rådyr og hjorte i trafikken – blandt andet, hvornår de er mest aktive. Det kan du gøre HER.

Powered by Labrador CMS