Skip to main content

Din kirurgs ferieplaner fordobler din risiko for at dø under operationen

En ny undersøgelse af dødsrater under operationer viser, at hvis kirurgen skal på ferie, er chance for at patienten dør dobbelt så stor.

Hvis ens kirurg skal på ferie, fordobles ens chance for at dø under operationen.
Arkivfoto: SCANPIX

Hvis ens kirurg skal på ferie, fordobles ens chance for at dø under operationen.
Arkivfoto: SCANPIX

Det er nogle chokerende tal, der er kommet frem, efter man har kigget på dødsfald under operationer i forhold til kirurgernes ferieperioder. Ifølge en undersøgelse foretaget af en hjertespecialist, bliver risikoen for dødsfald nemlig fordoblet, hvis ens læge skal på ferie. Det skriver det britiske medie Daily Mail.

“Vi vidste ikke noget”

Det er hjertespecialisten Samaer Nashef, der har kigget på antal af dødsfald for patienter lige inden og efter en kirurgs ferie. Hans tal har vist, at dødstallet mere end fordobles, når lægen var ved at tage fri sammenlignet med når de kom tilbage. Nashef har skrevet en bog kaldet The Naked Surgeon, hvor han løfter sløret for sin industri, og han har holdt en tale til en litterær festival i England, talens fokus var på bogen. Her konkluderede han flere ting.

– Vi kiggede på dødstallene i forhold til kirurgers ferier af ren interesse, fordi vi ikke rigtig vidste noget om det, siger Nashef og fortsætter:

– Det, vi fandt ud af er, at patienter, der blev opereret dagen inden, vi kirurger tager på ferie, har en dødsrate på lidt mere end den dobbelte af dem, der bliver opereret når vi kommer tilbage.

Nashef tror, at den store forskel skyldes psykologiske årsager.

– Det var overraskende. Jeg havde ikke forventet, at det ville være så sikkert, at blive opereret, når vi kommer tilbage fra ferie. Det har muligvis psykologiske årsager, siger Nashef.

Dårligt at blive opereret i weekenden

Men det er ikke kun din kirurgs ferieplaner, der har indflydelse på resultatet af operationen. Det har weekendplanerne også. En tidligere undersøgelse af det engelske sundhedssystems analytikere har vist, at patienter, der får foretaget rutineoperationer på en fredag, har 24 procent større chance for at dø, end hvis de er under kniven tidligere på ugen.

Det er især bekymrende, da tallet er for almene procedurer som hofteudskiftninger, og ikke for potentielt sværere opgaver.

Det tyder også på, at patienter har dårligere forhold, hvis de skal komme sig henover en weekend. Her er der mindre erfarent personale og mindre adgang til vigtige diagnostiske test som for eksempel skanninger. Generelt får patienter, der bliver indlagt på en weekend, dårligere pleje i næsten et hvert aspekt af behandlingen.

Del din kommentar