Skip to main content

Disse fliser har en unik funktion

Det kan være, du har set dem - og trådt på dem - men ved du, hvad de er til for?

Fliserne med ledelinjer er kommet til fra Japan. Foto: Haragayato/Wikimedia Commons.

Fliserne med ledelinjer er kommet til fra Japan. Foto: Haragayato/Wikimedia Commons.

Du har nok set dem, og du har nok også mærket dem under dine fødder. Stenblokke som dem, der er illustration til denne artikel.

Det viser sig, at de har både et navn og en navngivet opfinder, og vidste du, at de er til for at blinde lettere kan finde vej i et samfund, der er noget lettere at navigere i, hvis man faktisk kan se, hvor man går?

Dansk blindesamfund bruger udtryk som opmærksomhedsfelter, ledelinjer og taktilfliser til at beskrive det, du kan se på billedet til denne artikel, og som måske vil give dig minder fra engang, du pludselig kunne mærke fundamentet under dig skifte form, mens du var på vej til toget.

CNN skriver, at de særlige fliser er opfundet af japanske Seiichi Miyake, og fliserne har oprindeligt fået navnet “Tenji-blokke.” Formålet med ledelinjer og taktilfliser er altså at give blinde og svagtseende mulighed for at holde øje med, hvor de går.

Du har måske mødt dem på fortove eller ved togstationer, fordi de her er med til at illustrere, hvor fortovet slutter, og hvor vejen, eller sporet, begynder.

Ifølge CNN blev de særlige blokket opfundet i 1967. Først blev de lagt ved japanske jernbaner, siden fulgte resten af verden trop, og i dag møder du blandt andet ledelinjer på danske stationer.

Del din kommentar