Skip to main content

Disse frugter og grøntsager bør du skylle

Frugt og grønt, der kommer i egen skal eller er pakket ind i plastik skal også skylles. Der er dog undtagelser.

Frugt og grønt kan indeholde jord, bakterier, parasitter og vira. Derfor skal det  som udgangspunkt altid skylles grundigt inden brug. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Frugt og grønt kan indeholde jord, bakterier, parasitter og vira. Derfor skal det som udgangspunkt altid skylles grundigt inden brug. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Selv om frugt og grønt ligger i plastindpakning i supermarkedet, skal det altid vaskes inden brug. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Selv om frugt og grønt ligger i plastindpakning i supermarkedet, skal det altid vaskes inden brug. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Selv om appelsiner leveres i deres egen skal, skal også de skylles inden brug. For når man skærer i dem med en kniv, kan det overføres bakterier og såvidere fra skallen til frugtkødet. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Selv om appelsiner leveres i deres egen skal, skal også de skylles inden brug. For når man skærer i dem med en kniv, kan det overføres bakterier og såvidere fra skallen til frugtkødet. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
melon
melon
Også bær af enhver art skal altid skylles inden brug. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Også bær af enhver art skal altid skylles inden brug. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Krydderurter bør skylles i koldt vand inden de bruges eller eventuelt kommer på køl. Blandt andet for at undgår jord i køleskabet. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Krydderurter bør skylles i koldt vand inden de bruges eller eventuelt kommer på køl. Blandt andet for at undgår jord i køleskabet. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Risikoen for smitsomme stoffer kan også reduceres ved at tilføje urter og andre grønne grøntsager i eddikevand. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Scanpix.
Risikoen for smitsomme stoffer kan også reduceres ved at tilføje urter og andre grønne grøntsager i eddikevand. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Scanpix.
Det er normalt ikke nødvendigt at skylle forskråret salat, da det ofte allerede er blevet gjort inden pakningen. Det skal dog fremgå af emballagen, at salaten er blevet rengjort. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Det er normalt ikke nødvendigt at skylle forskråret salat, da det ofte allerede er blevet gjort inden pakningen. Det skal dog fremgå af emballagen, at salaten er blevet rengjort. Klik videre i galleriet for flere oplysninger. Foto: Colourbox.
Svampe bør ikke skylles, da de suger vand og dermed mister smag. Børst dem i stedet fri for jord inden de varmebehandles. Foto: Colourbox.
Svampe bør ikke skylles, da de suger vand og dermed mister smag. Børst dem i stedet fri for jord inden de varmebehandles. Foto: Colourbox.

Vi har altid lært, at vi skal skylle frugt og grønt grundigt, inden vi spiser det. Men gælder det også for frugt, som vi får leveret i dens egen skal som for eksempel en appelsin? Eller hvad med grøntsager, der er pakket ind i plastik?

Ifølge det norske medie Godt er der faktisk noget af det grønne, man ikke behøver at skylle.

Det gælder blandt andet svampe, som suger vandet til sig, og derfor mister smag, når de varmebehandles. Men hvordan gør man dem så rene?

Kommer man alligevel til at skylle dem, bør de ikke stilles i køleskabet inden brug. Vandet vil simpelthen gøre dem slimede.

Forskåret salat er som regel blevet skyllet, inden det bliver pakket ind i plast. Så det er normalt heller ikke nødvendigt at gøre yderligere ved det, inden det benyttes. Men gælder det altid?

Artiklen fortsætter under videoen

Men der er bestemt også meget frugt og grønt, også med skal omkring, der kan indeholde bakterier, parasitter og vira og som skal vaskes af for at forebygge forgiftning og deraf følgende opkastning og diarré.

Hvordan man skal forholde sig til frugt og grønt i køkkenet har Gerd Byermoen, der er er kommunikationchef hos Informationskontoret for frugt og grønt i Norge, en række gode råd til.

Se dem i galleriet over artiklen. 

Del din kommentar