Skip to main content

Disse hovedtelefoner er farlige

Det viser en undersøgelse foretaget af Ford

Det er ikke ulovligt at have hovedtelefoner på, mens man kører bil, hvis man ikke betjener sin telefon. Men ifølge Ford er det ikke særlig sikkert. Foto: Scanpix.

Det er ikke ulovligt at have hovedtelefoner på, mens man kører bil, hvis man ikke betjener sin telefon. Men ifølge Ford er det ikke særlig sikkert. Foto: Scanpix.

Har du hovedtelefoner på, mens du kører bil? Det er ikke ulovligt i Danmark, men spørgsmålet er, om det er sikkert.

Ford skriver i en pressemeddelelse, at bilister, der hører musik i hovedtelefoner i gennemsnit reagerer fire sekunder langsommere på potentielle farer på vejen end bilister, der ikke gør.

Det gik langsomt

Konklusionen kommer på baggrund af en undersøgelse, hvor mere end 2.000 europæiske borgere fik målt deres reaktionsevner i potentielt farlige trafikale situationer.

Fordi skriver, at de fleste af deltagerne fortalte, at de i forvejen lytter til musik, når de er ude i trafikken, og udover at besvare et spørgeskema, fik deltagerne også målt deres reaktionsevner.

Her var konklusionen den, at deltagerne var mere end fire sekunder langsommere til at reagere på en faretruende situation, hvis de hørte musik, end hvis de ikke gjorde.

Sådan gjorde de

Borgerne fik deres reaktionsevner målt i en app, Ford har udviklet. Brugerne af appen blev præsenteret for forskellige scenarier, hvor trafikstøj blev simuleret. Brugerne havde hovedtelefoner på, og appen simulerede blandt andet støj fra et køretøj, der kommer kørende bagfra, mens der blev spillet musik, og mens der ikke gjorde.

Brugerne skulle reagere på og beskrive, hvad det var for lyde, der blev afspillet, mens musikken spillede og ikke spillede, og på den måde blev det tydeligt, om det gør ens reaktionsevner langsommere af, at man hører musik eller ej.

– Lyd spiller en stor rolle i vores evner til at forstå, hvad der foregår. Vi hører ofte ting ske, før vi ser dem, og mens hovedtelefoner kan hjælpe os i mange situationer, kan de blokere for vigtige lyde i trafikken, hvilket betyder, at vi ikke kan opfange andre biler eller mennesker, hvilket kan udsætte dem, og os selv, for fare, siger dr. Maria Chait, professor i lyd og kognitiv neurovidenskab ved University College London, i pressemeddelelsen.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det i Danmark ikke ulovligt at have høretelefoner på, mens man kører bil.

Del din kommentar