Skip to main content

Disse ingredienser i fødevarer kan dræbe

Fødevareallergi kan slå ihjel - det er derfor, fødevarer skal mærkes, hvis de indeholder allergener

Allergener kan være livsfarlige, hvis man lider af fødevareallergi. (Foto: Scanpix)

Allergener kan være livsfarlige, hvis man lider af fødevareallergi. (Foto: Scanpix)

De fleste mennesker rører det ikke, hvorvidt en dåse Nutella indeholder nødder eller en pakke leverpostej indeholder mælk. Men for de mennesker, der lider af fødevareallergi, er informationen om allergener livsvigtig.

For indtager man en fødevare, der indeholder allergener, man er allergisk over for, kan man i værste fald få en allergisk shockreaktion.

Og det er ifølge Astma-Allergi Foreningen ikke en specielt rar oplevelse:

– Du føler ubehag og angst, sveder, er bleg og får problemer med at få vejret, fordi luftvejene hæver op. Du bliver svimmel, har meget høj puls, kvalme og mavekramper, kaster op og besvimer. Derefter kan du ufrivilligt komme til at tisse eller få afføring, skriver de om den oplevelse, et allergisk chok forårsaget af indtag af allergener kan give.

Er du selv i tvivl om, om du er allergisk over for noget, kan du blive klogere her: Har jeg allergi?

Allergener: Kan indeholde spor af…

Der er dog en række undtagelser, hvor fødevarer ikke behøver at være mærket, selv om de indeholder allergener. De kan ses på Astma-Allergi Foreningens allergiliste. Det drejer sig for eksempel om nødder, der bruges som aroma i spiritus.

Derudover har Fødevarestyrelsen også en række undtagelser, hvor folk må formodes at vide, at fødevarer indeholder allergener. En laks behøver således ikke være mærket med, at den indeholder allergener – fisk – men der skal stå, at den indeholder… laks.

Og mærkningen ‘kan indeholde spor af’ er desuden en frivillig mærkningsordning for allergener, som fødevareproducenter ikke behøver benytte sig af. Det handler om ingredienser, der ikke er tilladt med vilje. Det kan eksempelvis være rester af nødder fra en produktion til den næste, skriver Astma-Allergi Foreningen.

Del din kommentar