Disse livsfarlige havefejl skal du undgå

Sommeren er højsæson for havebrande, men alene ved at have tanke for to ting mindsker du risikoen markant, fortæller ekspert i brandforebyggelse

Udgivet Opdateret

Se mere i galleriet ovenfor

Det er tørt. Det er varmt. Og vi tilbringer flere timer i haven.

Disse tre faktorer gør forår og sommer til højsæsoner for havebrande.

Det viser skadestatistik fra forsikringsselskabet Topdanmarks 500.000 privatkunder.

– Heraf er det helt klart ukrudtsbrænderen, som står for allerflest brande, og vi har set en stigning under pandemien, fordi folk tilbringer flere timer i haven, siger Rasmus Ruby-Johansen, der er skadesdirektør i Topdanmark.

Det billede bekræfter Mads Dalgaard, der er chefsergent i Beredskabsstyrelsen med speciale i brandforebyggelse.

Han fortæller, at ukrudtsbrænderen årligt er skyld i cirka 300 brande, hvor brandvæsenet må tilkaldes.

Oveni kommer mørketallet fra alle de brande, folk selv formår at slukke.

– Lidt kækt kan man sige, at det er en af de dummeste brandtyper, fordi den let kunne undgås, hvis folk havde mere respekt for, at de faktisk går rundt med en kæmpe lighter i haven, siger Mads Dalgaard.

Undgå typiske faldgruber

Den ene faldgrube er, at man går for tæt på hækken, skuret, udestuen eller bunker med haveaffald.

Den anden faldgrube er, at man brænder ukrudtet for længe.

– Man skal egentlig højst svitse ukrudtet, men folk giver den én over nakken og brænder ofte ukrudtet så længe, at der efterlades gløder, som ulmer og kan blusse op, når man er gået videre, siger Mads Dalgaard.

Til gengæld kunne stort set alle ulykker forebygges med få simple råd:

Hav en spand vand eller haveslangen kørt i stilling.

Hold afstand til huse og bygninger, og fjern ukrudtet på anden vis, hvis det vokser op ad plankeværket eller skuret.

– Derudover bør man aldrig bruge ukrudtsbrænderen, hvis det er knastørt eller blæser, siger Mads Dalgaard.

Pas på grillen

Grillen ligger også højt på listen.

Det går typisk ikke galt undervejs i madlavningen, men før og efter, forklarer Rasmus Ruby-Johansen.

En hyppig genganger er eksempelvis, at folk hælder kullene i komposten eller skraldespanden, mens de stadig er varme for varme.

– En anden klassiker er, at de trækker grillen ind i udestuen, under et halvtag eller i forteltet. Her kan vinden få flammerne til at blusse op, eller man kan få kulilteforgiftning, siger Rasmus Ruby-Johansen.

Problemerne kan også opstå, når man tænder op i grillen, tilføjer Mads Dalgaard.

Det kan være gasflasken, regulatoren eller slangen, som er defekt og skaber udsivninger.

Men generelt er kulgrillen den største synder.

– Vi har set nogle forfærdelige ulykker, hvor børn eller voksne kommer til skade med brandfarlig væske, fordi grillen ikke ser tændt ud, når de hælder væsken på – men pludselig blusser voldsomt op, siger han.

Kan føre til eksplosion

I fagsprog kaldes dette en “forpufning”, og det minder om en eksplosion.

Så hold dig fra brandbare væsker, og stil grillen med god afstand til huse og halvtag.

Placer den på et stabilt underlag, hvor den ikke kan blive væltet af et barn eller en ivrig hund.

– Og når man er færdig med at bruge kulgrillen, skal man helst lukke låget, lukke for luftspjæld og ilttilførsel. Hav øjne på det, eller hæld vand på, så det ikke ligger og ulmer, siger Mads Dalgaard.

Newsbreak.dk har tidligere beskrevet, hvilke seks tips med ukrudtsbrænderen man bør skrive sig bag øret.

Se mere i galleriet ovenfor

Powered by Labrador CMS