Skip to main content

Disse vigtige tilbud dumper ind i din eboks: Det kan redde dit liv

I Danmark findes der tre nationale screeningsprogrammer, der skal fange nogle af de hyppigste og farligste former for kræft på et tidligt stadie - bliv klogere på dem her.

Hold øje med din eboks, når du når den alder, hvor du er i målgruppen for at få en screening for kræft. (Foto: Scanpix)

Hold øje med din eboks, når du når den alder, hvor du er i målgruppen for at få en screening for kræft. (Foto: Scanpix)

Kræft er, bliver og vil nok være ved med at være en af de ting, allerflest danskere dør af. Men jo tidligere kræft opdages, jo større er chancen for at overleve den forfærdelige sygdom. Derfor bliver man i Danmark inviteret til screening for kræft.

Tre forskellige kræftformer bliver man i en bestemt alder – og i to af tilfældene med et bestemt køn – inviteret til screening for. Der er tale om brystkræft og livmoderhalskræft for kvinder, mens begge køn tilbydes en screening for kræft i tarmene.

Da det er vidt forskelligt i hvilken alder, de forskelle typer af kræft er mest udbredte, er det derfor også forskelligt, hvornår man tilbydes den nationale screening for kræft.

Hos Region Midtjylland har man lavet en oversigt, over hvornår man tilbydes de forskellige screeninger – og vi har samlet det i et let overblik herunder:

Hvornår skal jeg til screening for brystkræft?

Kvinder mellem 50 og 69 år bliver hvert andet år inviteret til mammografiundersøgelse, der er en screening for kræft.

Mammografiundersøgelsen nedsætter ikke risikoen for brystkræft, men kan afsløre kræft i en tidlig fase – det vil sige på et tidspunkt, hvor kvinden ikke har symptomer, og hvor risikoen for, at sygdommen har spredt sig, er mindre. Derved øges muligheden for helbredelse.

Hvornår skal jeg til screening for livmoderhalskræft?

Kvinder i alderen 23-64 år bliver inviteret til screeningsundersøgelse for livmoderhalskræft.

Undersøgelsen bliver tilbud kvinder hvert 3. år i alderen 23-49 år og hvert 5. år i alderen 50-64 år.

Screening for kræft i livmoderhalsen kan afsløre forstadier til livmoderhalskræft (celleforandringer). Forstadier til livmoderhalskræft giver ikke nogen symptomer og bliver derfor kun opdaget ved at få foretaget en celleprøve fra livmoderhalsen ved en gynækologisk undersøgelse. Svære celleforandringer/forstadier kan behandles, så man ikke udvikler kræft.

Hvornår skal jeg til screening for tarmkræft?

Alle borgere i alderen 50 til 74 år bliver tilbudt en screening for kræft i tarmene hvert 2. år.

Man får sendt et brev med prøvesæt og information om undersøgelsen, og herefter skal man selv tage prøven og sende den til laboratoriet. 

Formålet med screening for kræft i tarmene er at konstatere tarmkræft i et tidligt stadie, så der kan iværksættes tidlig behandling. Tidlig behandling kan betyde mere skånsom behandling og bedre overlevelse. Formålet er også at konstatere og fjerne polypper i tarmen, som i nogle tilfælde vil udvikle sig til tarmkræft.

Del din kommentar