Dødelig fugleinfluenza er officielt kommet til Danmark

Det er kommet hertil fra udlandet. Og rammer det danske høns, dør eksporten.

Udgivet Opdateret

Der er fundet fugleinfluenza i døde fugle på dansk grund. Og det borger ikke godt for danske hønse- og fjerkræavlere. Natten til 15. november fik de fra Fødevarestyrelsen officielt besked om, at deres dyr for nu skal holdes indendøre – eller under et hegn med et fast tag.

– Så overflyvende fugle ikke kan skide ned i hønsegården, siger Stig Mellergaard – souschef i kontor for dyresikkerhed ved Fødevarestyrelsen.

Så kort og kontant kan det siges. Fødevarestyrelsen har den seneste tid set, hvordan fugleinfluenza har nærmet sig landets grænser. Og nu er fortællingerne begyndt at lande om, at den frygtede sygdom er observeret på dansk grund.

Der er fundet influenza i vilde ænder, svaner og måger. Det er fundet på Møn, i Roskilde, på Fyn, Als og endda på Christiania.

– Nede i voldgraven. Det viser, at det er hele vejen rundt langs vores kyster, fortæller Stig Mellergaard.

Ødelæggende for dyr og eksport

Siden, det blev kendt, at fugleinfluenza var på vej, har man fra Fødevarestyrelsen overvejet, om reglerne for, hvordan høns og andet fjerkræ skal holdes, skulle strammes. De sidste brikker faldt på plads, da man nåede frem til, at økologiske fjerkræ stadig godt kan betitles sådan, selvom de så at sige ryger bag hegn for en periode.

Derudover sidder der hos Fødevarestyrelsen en ekspertgruppe, der udarbejder risikovurderinger. Og da de også anbefaledes styrelsen at skærpe reglerne, blev ændringen officielt annonceret.

Overholder man som hønse- og fjerkræavler ikke reglerne, står man til en bøde. Bødens omfang er ikke noget, Stig Mellergaard kan snakke om. Ikke fordi, han ikke må, men fordi hønse- og fjerkræavlerne virker til at være ret lovlydige.

Det kan handle om, at man som fjerkræavler er bevidst om, at der venter og andet og mere end en bøde, hvis ens fugle bliver smittet med fugleinfluenza.

– Straffen er, at dyrene dør. Og at de bliver årsag til, at eksporten stopper. Det er ikke noget godt skudsmål, siger Steen Mellergaard tørt.

For rammer fugleinfluenza danske høns, så stopper eksporten. Intet EU-land vil importere høns fra et land, der har et sådant udbrud. I weekenden blev der i Danmark destrueret tusindvis af æg fra tyske høns, der var ramt.

– Havde æggene været i Tyskland, var de blevet destrueret der. Det skal vi i EU, siger Stig Mellergaard.

Hvad så nu?

I de kommende uger vil den nye regel blive evalueret af ekspertgruppen, sådan at hønse- og fjerkræavlere ikke kommer til at lide alt for meget under de nye forhold. Det kan virke til at være barske forhold for en dyreavler, men Stig Mellergaard håber – og tror på – at avlerne gør, som de skal.

– Folk har et ansvar for at de dyr, de holder, er sunde og raske, siger han.

Er en hønsegård først ramt af fugleinfluenza, er det allerede gået helt galt. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016
Er en hønsegård først ramt af fugleinfluenza, er det allerede gået helt galt. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016

Det er ikke helt sikkert, hvorfra fugleinfluenza kommer denne gang. Men fra Fødevarestyrelsen gætter man på, at det er kommet til fra grænsen mellem Rusland og Mongoliet. Her yngler en del danske fugle, og her døde der en stor mængde dyr i sommers.

– Fuglene har slæbt infektionen med herover og spredt den som en vifte, fortæller Stig Mellergaard.

Der findes forskellige former for fugleinfluenza. Groft sagt er der den lavpatogene og den højpatogene slags. Den højpatogene, fugleinfluenza er den, der har fået Fødevarestyrelsen op på mærkerne.

Lavpatogen fugleinfluenza er derimod mindre frygtet. Den er ikke dødelig i sig selv. Men smitter en vild and en dansk høne med lavpatogen fugleinfluenza, kan virussen mutere sig, og så har vi balladen.

Newsbreak.dk har tidligere talt med Stig Mellergaard om problemet.

– Kommer den ondartede fugleinfluenza ind i en hønseflok, dør 90-100% af dyrene, sagde Stig Mellergaard da til Newsbreak.dk.

Rammer sjældent Danmark

Er en hønsegård først ramt af fugleinfluenza, er det allerede gået helt galt. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016
Er en hønsegård først ramt af fugleinfluenza, er det allerede gået helt galt. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016

Virussen, lavpatogen fugleinfluenza, rammer normalt kun Danmark hvert tredje år. I år har der været en hel del tilfælde, og nu er den højpatogene fugleinfluenza altså officielt ankommet.

– Den har vi ikke haft her siden 2006, siger Stig Mellegaard.

Han fortæller, at frygten altid er, at lavpatogen fugleinfluenza rammer eksempelvis danske høns.

– Kommer den ind i tamfgule, kan den mutere fra uskadelig til dødelig, siger Stig Mellergaard.

Powered by Labrador CMS