Skip to main content

Dødelig migræne: Kvinder risikerer at dø

En ny kæmpe undersøgelse har fundet en sammenhæng mellem svær hovedpine og slagtilfælde.

Lider du af migræner? Det kan betyde du har hjerte-problemer.
Arkivfoto: SCANPIX
Lider du af migræner? Det kan betyde du har hjerte-problemer. Arkivfoto: SCANPIX
Foto: Scanpix (Moddelfoto)
Foto: Scanpix (Moddelfoto)

Kvinder der lider af migræne har meget større risiko for at lide af hjertestop eller slagtilfælde senere i deres liv. Det advarer eksperter nu om i en ny undersøgelse fra det prestigefyldte universitet Havard.

Studiet har igennem to årtier studeret 115.000 kvinder. Konklusionen er, at kvinder, der lider af migræne, har en 50 procent forøget risiko for at udvikle alvorlige hjerteproblemer. Det skriver Daily Mail. Forskerne, der blev ledt af eksperter på Havard Universitet, siger at alle, der lider af migræne skal få deres hjerterisiko vurderet.

15 procent af danskerne har migræne

I Danmark lider cirka 15 procent af migræne. Tidligere undersøgelser har linket migræner med risiko for slagtilfælde, men få undersøgelser har indtil videre linket svær hovedpine til mere generelle hjertekar-sygdomme.

De nye fund er baseret på data fra 115.541 kvinder, der er blevet fulgt fra 1989 til 2011. Kvinderne der var mellem 25 og 42, da de blev rekrutteret til projektet led hverken af hjertekramper eller hjertekar-sygdomme i begyndelsen af undersøgelsen.

Ved undersøgelsens afslutning havde 1329 lidt af store hjertekar problemer, heriblandt 678 hjertestop og 651 slagtilfælde. 223 af kvinderne var død som resultat af hjerteproblemer. Men dem der led af migræner havde større tilbøjelighed til at lide af hjerteproblemer.

Migræne skal ses som risikomarkør

I gruppen af kvinder var næsten hver sjette diagnosticeret med migræne i starten af undersøgelsen. Over årene havde disse kvinder 50 procent forøget risiko for at lide af store hjertekar-problemer – heriblandt 39 procent forøget risiko for hjertestop og 62 procent forøget chance for slagtilfælde. Kvinderne havde også 37 procent forøget chance for at dø som resultat af hjertekar-problemer.

Forskerne siger, at resultaterne er beviser for, at migræne skal ses som en vigtig risikomarkør for hjertekar-sygdomme. Men de understreger også kraftigt, at det er nødvendigt med mere research for at finde ud af den mulige grund bag sammenhængen.

Det skal derudover også undersøges om behandlinger, der forhindrer migræne, kan hjælpe formindske risici for hjerte-problemer.

Stadig lille risiko

I en tilknyttet publikation understreges det dog, at kvinder ikke skal være bekymret for sammenhængen. De påpegede at de individuelle kvinder har en meget lav risiko for hjerteproblemer, selv hvis de lider af migræne.

I alt døde kun 223 kvinder ud af 115.000 på grund af hjerteproblemer, det er under 0,2 procent af alle deltagere. Risikoen var større ved kvinderne med migræne, men den var stadig minimal.

– Risikoens størrelse skal ikke overgøres. Den er lille, når man kigger på den individuelle patient. Men det er stadig vigtig for befolkningen, fordi migræne er så fremherskende, siger publikationen.

Eksperter har før sagt, at folk der lider af stærke migræner automatisk skal have kolesterol nedsættende statiner som en forholdsregel for at reducere hjerte risiko.

Del din kommentar