Dronning talte dunder

Dronning Raina af Jordan kom med en række markante og utvetydige opfordringer ved virtuel, international konference

Udgivet Opdateret

Jordanske dronning Raina markerede sig markant, da hun lørdag den 6. februar deltog ved den internationale konference ‘Warwick Economics Summit’, der grundet covid-19 situationen denne gang foregik virtuelt.

Under konferencen talte dronningen om uretfærdighed omkring covid-19 pandemien. Blandt andet i forbindelse med de vacciner, der nu er er i fuld gang med at blive distribueret ud men også i flere andre forbindelser. Det skriver blandt andet Royal Central.

“Vi er alle i kapløb mod en pandemi. Ikke mod hinanden,” lød det fra dronningen.

Hermed henviste hun til, at verdens rigeste lande i høj grad tænker på sig selv og har formået at bestille vacciner i så stort et antal, at de kan vaccinere dobbelt så mange indbyggere, som der findes i landet. Samtidig kæmper en lang række underudviklede lande med kun at være i stand til at vaccinere en meget lille del af deres befolkninger.

Opfordrer til solidaritet

Dronning Raina opfordrede de rige lande til at udvise solidaritet og storsind.

”Jeg ser ingen grund til, at de, der har overskydende vacciner, ikke kan donere deres overskud til fattigere lande. Hvis vi ikke motiveres af moralsk eller etisk ansvar, skal vi i det mindste være motiverede til at handle ud fra et globalt sundhedssynspunkt,” sagde hun.

Social uretfærdighed

Hun fortsatte med at tale om de ‘revner’ verden har vist under pandemien.

”Denne pandemi har afsløret og forstærket revner i vores verdensorden i forbindelse med indkomstulighed, kønsulighed og social uretfærdighed. Mens nogle nyder fordelene ved at kunne genoprette globale markeder, lider alt for mange mennesker rundt om i verden under parallelle pandemier med sult, vold og analfabetisme. Faktisk er ekstrem fattigdom for første gang i 20 år stigende,” understregede hun.

Covid-19 og uddannelse

Dronningen kom også ind på den effekt covid-19 har haft og stadig har på uddannelse.

”Adgang til uddannelse har aldrig været retfærdig, men de forskelle, vi ser i dag, både inden for og på tværs af lande, er ganske svimlende. Børns skæbne afhænger af, hvilken side af ‘den digitale kløft’, de falder, og alt for mange – faktisk millioner – falder på den forkerte side,” sagde hun.

Også plads til ros

Dronning Raine fandt dog også plads til at rose det internationale samfund. Det i forbindelse med det internationale samarbejde med udviklingen af covid-19 vacciner.

“Det ville have taget os år at nå til det punkt, hvor vi er nu, havde det ikke været for koordinering og samarbejde forskere imellem. Det er et skinnende, ubestrideligt eksempel på, hvordan en krise kan skabe innovation og hvordan vi, når vi lægger vores politik og nationale identiteter til side og arbejder hen imod et fælles mål, kan  opnå så meget for så mange,” lød det fra dronningen.

‘Warwick Economics Summit’ er den største studenterdrevne økonomi-konference i Europa. Gennem de seneste 20 år har tiltaget udviklet sig til et internationalt forum for de dygtigste studerende og mest indflydelsesrige talere omkring nogle nutidens mest presserende spørgsmål.

Powered by Labrador CMS