Skip to main content

Du gør det helt forkert: Disse 10 madvarer skal slet ikke i køleskabet

Af forskellige årsager er det en rigtig dårlig idé at proppe disse fødevarer i køleskabet.

Køleskabet er et godt redskab, som mange danskere har en tendens til at proppe fuld af alt muligt. Det er slet ikke nødvendigt – mange ting SKAL slet ikke i køleskabet. KLIK videre og se. Foto: Scanpix
Køleskabet er et godt redskab, som mange danskere har en tendens til at proppe fuld af alt muligt. Det er slet ikke nødvendigt – mange ting SKAL slet ikke i køleskabet. KLIK videre og se. Foto: Scanpix
Stivelsen i kartofler bliver til sukker, hvis de kommer rå i køleskabet, og bliver de så stegt eller friteret kan det ende med, at det meget farlige stof akrylamid udvikles. Foto: Scanpix
Stivelsen i kartofler bliver til sukker, hvis de kommer rå i køleskabet, og bliver de så stegt eller friteret kan det ende med, at det meget farlige stof akrylamid udvikles. Foto: Scanpix
Avocadoer bliver ikke mere modne af at komme i køleskabet. Faktisk tværtimod, så det er rent spild at opbevare dem der. Foto: Scanpix
Avocadoer bliver ikke mere modne af at komme i køleskabet. Faktisk tværtimod, så det er rent spild at opbevare dem der. Foto: Scanpix
Brød skal ikke i køleskabet. Det tørrer ud og bliver dårligt meget hurtigere, så i stedet bør du opbevare det i en tør, lystæt brødkasse. Foto: Scanpix
Brød skal ikke i køleskabet. Det tørrer ud og bliver dårligt meget hurtigere, så i stedet bør du opbevare det i en tør, lystæt brødkasse. Foto: Scanpix
Løg hører ikke til i grøntsagsskuffen, men skal i stedet opbevares tørt og lystæt – ellers spirer de. I køleskabet smitter aromaen af på andre madvarer. Foto: scanpix
Løg hører ikke til i grøntsagsskuffen, men skal i stedet opbevares tørt og lystæt – ellers spirer de. I køleskabet smitter aromaen af på andre madvarer. Foto: scanpix
Kage skal ikke i køleskabet – dog er der den undtagelse, hvis der er fløde eller mælk i. Opbevar kage i en lufttæt bøtte. Foto: Scanpix
Kage skal ikke i køleskabet – dog er der den undtagelse, hvis der er fløde eller mælk i. Opbevar kage i en lufttæt bøtte. Foto: Scanpix
Her gælder det samme som med almindelige løg. Foto: Scanpix
Her gælder det samme som med almindelige løg. Foto: Scanpix
Smagen forsvinder fra tomater, der er kolde, så hold dem ude af køleskabet. Foto: Scanpix
Smagen forsvinder fra tomater, der er kolde, så hold dem ude af køleskabet. Foto: Scanpix
Kaffe – i malet form eller som bønner – har intet at gøre i køleskabet. Kaffen absorberer lugt og smag fra andre madvarer. Foto: Scanpix
Kaffe – i malet form eller som bønner – har intet at gøre i køleskabet. Kaffen absorberer lugt og smag fra andre madvarer. Foto: Scanpix
Kulden fra køleskabet får honning til at krystallisere, og det ødelægger konsistensen. Foto: Scanpix
Kulden fra køleskabet får honning til at krystallisere, og det ødelægger konsistensen. Foto: Scanpix
Ikke før, du er begyndt at skære løs på melonen, skal den opbevares i køleskabet. Foto: Scanpix
Ikke før, du er begyndt at skære løs på melonen, skal den opbevares i køleskabet. Foto: Scanpix

Mange mennesker står dagligt i den situation, hvor vi i den ene hånd har håndtaget til køleskabslågen og i den anden en madvarer af den eller anden anden slags.

I sådan en situation stiller du af og til måske også dig selv spørgsmålet “skal denne egentlig i køleskabet”? Ofte vil svaret, hvis der er tale om fersk mad, da også være et ja.

Dog er der faktisk en lang række fødevarer – også friske – der absolut ikke skal i køleskabet. Nogle af dem vil nok overraske dig. Du kan se listen, som er lavet af de historiske hushjælpere ved Good Housekeeping Institute, i galleriet over artiklen her.

Ifølge mediet, der siden 1920’erne har delt gode råd til husmødre og siden da også -fædre, har denne skrappe – men korrekte – sortering også en sidegevinst. Du får nemlig mere plads i køleskabet.

Kartofler kan blive livsfarlige

En af de fødevarer, der ikke er på listen fra Good Housekeeping, er rå kartofler. Det betyder ikke nødvendigvis, at du bare skal fylde de gulbrune knolde i køleren, for det kan potentielt set være farligt.

Først og fremmest – har britiske Metro tidligere skrevet – får en køleskabskartoffel den uheldige gevinst, at smagen bare bliver virkelig ringe. Det skyldes angivelig, at kulden omdanner stivelsen i kartoflen til sukker, og så kan du i stedet spise en sødlig og sej kartoffel.

En ikke ubetydelig sideeffekt er så, at processen med stivelse til sukker – hvis den afsluttes med stegning eller fritering – kan betyde, at der udvikles det sundhedsskadelig stof akrylamid, som af Fødevarestyrelsen kraftigt anklages for potentielt at være kræftfremkaldende.

Akrylamid kan skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen. Men set i forhold til de små mængder af akrylamid, vi indtager fra kosten, så er det akrylamids evne til at forårsage kræft i både muse- og rotteforsøg, der giver anledning til den sundhedsmæssige bekymring“, skriver styrelsen.

Kartofler er generelt værd at holde ekstra øje med. For eksempel må du heller ikke spise grønne kartofler, som Newsbreak.dk tidligere har skrevet.

Del din kommentar