Ekspert udpeger synder bag stigende smittetal

Der er det seneste døgn registreret 529 nye coronatilfælde fundet i 107.000 prøver

Weis, professor i virussygdomme på Københavns Universitet og overlæge på infektionsafdelingen på Hvidovre Hospital peger på den britiske variant af covid-19 som årsag til, at smittetallene stiger igen, trods nedlukningen. Foto: Scanpix/Tim Barsoe
Udgivet Opdateret

Der er det seneste døgn registreret 529 nye coronatilfælde på baggrund af 107.177 prøver. Samtidig er antallet af indlagte coronapatienter faldet med 7 til 247 personer, oplyser Statens Serum Institut (SSI).

Spørger man Nina Weis, professor i virussygdomme på Københavns Universitet og overlæge på infektionsafdelingen på Hvidovre Hospital, er dagens tal et udtryk for, at vi ikke har formået at få tallene længere ned med de restriktioner, vi har nu.

– De sidste mange dage har tallet for nysmittede ligget på 450-500 dagligt. Det er under forudsætningen af, at landet stort set har været lukket helt ned – fraset de mindste, som har været en uge i skole og derefter på vinterferie, siger hun.

Ingen registrerede dødsfald

Men antallet af indlæggelser falder, og ifølge Nina Weis kan det være et udtryk for, at de, der bliver smittede, ikke har behov for indlæggelse.

– Det kan være, at de udbrud, der sker på skoler og daginstitutioner med den britiske variant når at smitte rigtigt mange, og at det er derfor, vi ikke kan få tallene for nysmittede ned, siger hun.

Der er ikke registreret yderligere coronarelaterede dødsfald i tirsdagens opgørelse.

Tiltagende epidemi

Andelen af smittede blandt de testede – den såkaldte positivprocent – ligger på 0,49.

Det er det højeste niveau, der hidtil har været registreret i februar.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tirsdag oplyst, at det generelle kontakttal er opgjort til 1,1.

Det betyder, at 10 smittede i gennemsnit giver smitten videre til 11 andre. Med andre ord vil epidemien være tiltagende.

For en uge siden blev det generelle kontakttal opgjort til 0,9.

Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge på mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, siger, at det lader til, at epidemien dermed er tiltagende.

– Det tyder også på, den britiske variant B117 er på vej op i sin andel af smitten, og at den dermed kommer til at dominere kontakttallet, siger overlægen.

Han mener, at udviklingen for kontakttallet for B117 kan resultere i flere indlæggelser.

– Hvis det fortsætter, er der en risiko for det. Men det kommer an på balancen mellem, hvordan B117 udvikler sig, og hvordan vi får vaccineret risikobefolkningen.

– Vi får mere smittespredning af B117. Hvis det når at løbe fra den beskyttende effekt, som vi giver ved vaccinerne, så får vi flere på sygehusene, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Taler om genåbning

Politisk er der snak om, hvordan man bedst åbner samfundet op igen, og for tiden går diskussionen på en regional genåbning.

Spørger man Nina Weis skal man først og fremmest tænke på at åbne skoler, efterskoler, højskoler og andre uddannelsesinstitutioner.

– Men det er enormt vigtigt, at folk bliver testet hyppigt, eksempelvis to gange ugentligt. Vi ved, at man kan gå rundt fuldstændigt uden symptomer og derved uanende om, om man smitter andre, siger hun.

Med til smittetallet hører resultaterne fra de private udbydere af lyntest.

Mandag blev der foretaget 35.748 lyntest. Blandt dem var der 129 positive.

Hver dag stiger antallet af danskere, der bliver vaccineret mod covid-19.

Tirsdag oplyses det, at 334.458 danskere har påbegyndt vaccinationen.

Af dem har 176.629 personer fået begge vaccinestik og anses for færdigvaccineret.

Det er 1074 flere end tallet for mandag.

Hold virusset væk

Sådan undgår du at blive smittet med coronavirus Covid-19:

– Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.

– Brug mundbind

– Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.

– Begræns den fysiske kontakt, og undgå håndtryk, kindkys og kram.

– Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

– Hvis du er ældre eller kronisk syg, så hold afstand, og bed andre tage hensyn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Powered by Labrador CMS