Elsket prinsesse afslører: Lider af kronisk sygdom

Sygdommen besvarer en hel del spørgsmål om prinsessens helbred.

Norges kronprinsesse lyder af en kronisk lungesygdom. Foto: Scanpix/Ints Kalnins
Udgivet Opdateret

Den norske kronprinsesse, Mette-Marit, har i længere tid trods sin relativt unge alder haft problemer med helbredet.

I den seneste periode er hun gået gennem omfattende lægeundersøgelser, og nu har lægerne fundet ud af, hvad hun lider af, oplyser det norske kongehus i en pressemeddelelse.

Ifølge kronprinsessens læge, professor Kristian Bjøro fra Rigshospitalet i Oslo, lider kronprinsessen af en sjælden variant af fibrose i lungerne. Det er foreløbig uklart om sygdommen er en del af en mere omfattende sygdomsproces, eller om det er andre ting, der ligger til grund for hendes lungeforandringer.

– Jeg har i en del år til tider haft helbredsproblemer, og nu ved vi mere om, hvad det bunder i. Det gør, at min arbejdskapacitet vil variere. Kronprinsen og jeg vælger at informere om det nu, blandt andet fordi det fremover bliver nødvendigt at planlægge perioder uden et officielt program. I forbindelse med behandling eller når sygdommen er mere aktiv vil det være nødvendigt, siger kronprinsesse Mette-Marit.

Får den bedste behandling

Professor Kristian Bjøro oplyser, at lungeforandringerne allerede har været fulgt i flere år, og at sygdomsudviklingen i perioden har været langsom. Udredning og behandling sker ved Rigshospitalet i Oslo, og i samarbejde med læger i udlandet.

– Kronprinsessen skal igennem yderligere udredning i fremtiden, og også nye behandlingsforsøg. Ved sådanne tilstande som den, kronprinsessen har, er det normalt at vi samarbejder med lægemiljøer i udlandet, siger Krisitan Bjorø.

Han uddyber, at årsagen til den type fibrose, kronprinsessen er blevet diagnosticeret med, ikke er kendt, men at der er bred enighed om, at den ikke har sammenhæng med miljø- eller livsstilsfaktorer, som mange andre og mere normale typer af lungefibrose ellers har.

Det, at sygdommen er blevet fundet i et tidligt stadie, er godt i forhold til sygdommens prognose, fortæller Mette-Marit:

– Selv om diagnosen i perioder vil lægge begrænsninger på mit liv, er jeg glad for at den er blevet opdaget så tidligt. Mit mål er fortsat at arbejde og deltage i det officielle program så meget som muligt, siger kronprinsesse Mette-Marit.

Ifølge Sundhed.dk følger en forøget risiko for kræft med sygdommen, ligesom patienter med lungefibrose lever med en forøget risiko for at få lungebetændelse.

Powered by Labrador CMS