Skip to main content

En god og en dårlig grund lå bag historisk varm maj

En virkelig, virkelig varm maj måned i 2018 har fået DMI til at kigge nærmere på perioden. Man konkluderer, at varmen kom af to ting; held og menneskeskabte klimaforandringer.

Maj 2018 blev med flere længder den varmeste maj nogensinde målt i Danmark, og det blev tilmed den solrigste måned af alle, der er registrereret herhjemme. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Maj 2018 blev med flere længder den varmeste maj nogensinde målt i Danmark, og det blev tilmed den solrigste måned af alle, der er registrereret herhjemme. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har gjort status efter en meget varm maj måned, der sætter rekord som den varmeste maj, der er målt i de 145 år, DMI har registreret temperaturer på landsplan.

DMI skriver i et nyhedsbrev, at maj 2018 havde et gennemsnitstemperatur på 15 grader, 1,2 grader varmere end den tidligere rekord og 4,2 grader varmere end gennemsnittet for perioden 1961-1990. Med andre ord; det var en varm maj måned, vi kom igennem.

Det varme vejr har fået DMIs klimaforskere til at dykke ned i tallene. De kommer med forskellige forklaringer på, maj måned var så varm, og en af de forklaringer handler om held.

– Først og fremmest, så kræver en varm maj held. Det er ikke nok med 31 varme dage i træk. De skal også falde fra den 1. til den 31. Rykker det blot en uge den ene eller den anden vej, så får vi en gennemgående fin og varm maj, men uden rekord, siger klimaforsker Martin Stendel til DMI.

Meget varm maj er set før

Historisk set har der vejret varme maj måneder i 1889 og 1947, så denne maj måned har ikke været unik. Den har været ganske enestående, men ser Martin Stendel på historien, tegner der sig et skræmmende mønster.

– Vi kan se, at meget høje maj-temperaturer er uhyre sjældne. Kigger vi på hele dataserien, så er det dog tydeligt, at en gennemsnitlig maj langsomt, men sikkert, er blevet varmere og varmere, siger Martin Stendel til DMI.

DMI skriver, at det er den menneskeskabte globale opvarmning, der er en medvirkende årsag til, at vi havde en så varm maj måned, og er det tilfældet, bliver det måske varmere igen i fremtiden.

Del din kommentar