Skip to main content

Farlig flåt-virus kan blive udbredt i år

En farlig flåt-virus har i år ekstra gode betingelser og kan ende med lammelser hos mennesker.

Én ud af 12, som virussen rammer, udvikler hjernebetændelse. Foto: Lars Laursen/Scanpix (Arkivfoto)

Én ud af 12, som virussen rammer, udvikler hjernebetændelse. Foto: Lars Laursen/Scanpix (Arkivfoto)

I år kan der ventes et større udbrud af TBE-virussen, som kan give hjernebetændelse, skriver DR Bornholm.

Virussen stammer fra mus og råvildt, og overføres til mennesker via skovflåter – hovedsageligt på Bornholm.

I år tegner det til at musebestanden vokser, og derfor bider flere flåter sig fast på de små gnavere, siger overlæge på Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, til DR Bornholm.

– Omkring hvert sjette år er der det, vi kalder molding, hvor der er særligt mange agern på træerne. Det giver flere mus og dermed bedre vilkår for flåterne og TBE-virus, siger han.

Kan medføre lammelse

Hvert sjette år er der altså langt flere TBE-tilfælde. Sidste gang var i 2010, hvor fire bornholmere fik hjernebetændelse efter et møde med en skovflåt. Seks år tidligere var det antal otte.

Én ud af 12, som virussen rammer, udvikler hjernebetændelse. Det kan være et meget ubehageligt forløb, fortæller Anders Fomsgaard.

– Man kan få opleve lammelser og psykiske følgevirkninger, der holder i flere år. Det er bestemt ikke en mild sygdom, siger han.

God idé at lade sig vaccinere nu

Der findes en vaccine mod TBE – og hvis man færdes meget i de bornholmske skove, er det en god idé at lade sig vaccinere allerede nu, fortæller læge Niels Jakob Nielsen fra Rønne Lægehus.

– Det er typisk jægere og andre, der færdes meget i naturen, vi vaccinerer. Men flere, for eksempel folk, der bor i forstadsområdet, hvor der også færdes vildt, bør tænke på at lade sig vaccinere mod TBE, siger Niels Jakob Nielsen.

Del din kommentar