Skip to main content

Fem stykker helt almindeligt frugt og grønt du skal passe på med at spise

DTU Fødevareinstituttet har i en tidligere analyse fundet frem til de fem farligste stykker frugt og grønt - og det er helt almindelige typer.

Fødevareinstitut har fundet frem til en række frugt og grønt, du kan blive alvorligt syg af. KLIK og se hvilke her i galleriet. Fotos: Scanpix
Fødevareinstitut har fundet frem til en række frugt og grønt, du kan blive alvorligt syg af. KLIK og se hvilke her i galleriet. Fotos: Scanpix
Bær, både friske og frosne, indeholder af og til norovirus.
Bær, både friske og frosne, indeholder af og til norovirus.
Almindelig salat kan indeholde alverdens ubehageligheder. Både Norovirus, salmonella, E. coli VTEC, campylobacter, cryptosporidium og yersinia enterocolitica
Almindelig salat kan indeholde alverdens ubehageligheder. Både Norovirus, salmonella, E. coli VTEC, campylobacter, cryptosporidium og yersinia enterocolitica
Spirer er lækre, men de kan også være fyldt med salmonella og E. coli VTEC
Spirer er lækre, men de kan også være fyldt med salmonella og E. coli VTEC
Norovirus og salmonella kan findes i tomater.
Norovirus og salmonella kan findes i tomater.
Melon kan også bære på norovirus og salmonella.
Melon kan også bære på norovirus og salmonella.
I tilgift beskriver DTU gulerødder som en grøntsag, det er værd at være opmærksom på.
I tilgift beskriver DTU gulerødder som en grøntsag, det er værd at være opmærksom på.

Fødevarestyrelsen bad i 2015 Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Institut (DTU) lave en såkaldt risikorangering af frugt og grønt som smittekilde til alvorlige sygdomme.

I den medfølgende rapport konkluderede DTUs fødevareinstitut, at der er fem slags frugt og grønt, som især er i risiko for at bære på bakterier, der kan forårsage ganske alvorlige sygdomme.

Overraskende nok er der tale om nogle af de mest almindelige fødevarer, og det peger på, at vi danskere hver eneste dag udsætter os selv for farlig frugt og grønt, hvis vi ikke behandler det korrekt.

Mere frugt og grønt – mere farlig frugt og grønt

I analysen, som DTU har præsenteret på sin egen hjemmeside, fremgår det først, at danskernes indtag af frugt og grønt er steget markant. I perioden mellem 1995 og 2013 er indtaget således vokset med hele 30 procent, og derfor er mængden af farlig frugt og grønt også steget.

Samtidig har frisk frugt og grønt i stigende grad været årsag til fødevarebårne infektioner – ikke kun i Danmark men i hele den industrialiserede verden. Den øgede globale handel medfører en risiko for, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som tidligere kun sjældent eller aldrig fandtes i Danmark, bliver introduceret på det danske marked gennem importerede varer“, skriver DTU.

Fødevarestyrelsen tilføjer, at bakterier og virus på frugt og grønt især skyldes, at der i nogle lande bruges snavset vand til at vande eller skylle fødevarerne med.

Så syg kan du blive

Kommer du hjem med farlig frugt og grønt, så er det vigtigt, at du skyller det ordentlig inden indtag – eller i bedste fald skyller i kogende vand.

Ellers risikerer du at blive smittet med voldsomme sygdomme fra for eksempel salmonella- og norovirus. 200.000 mennesker verden over dør hvert år som følge af infektion med norovirus.

Norovirus-sygdom kendes her hjemme bedre under navnet Roskildesyge, der medfører voldsom opkast og diarré.

Del din kommentar