Skip to main content

Fidget spinnere trækkes tilbage: Frygt for alvorlige skader

I England har myndigheder valgt at trække en række fidget spinnere tilbage, da de ikke har ordentlig sikkerhedsmærkning.

Britiske myndigheder har trukket flere fidget spinnere tilbage. KLik videre og se billeder af nogle af de tilbagetrukne varer.  Arkivfoto: JEWEL SAMAD/Scanpix
Britiske myndigheder har trukket flere fidget spinnere tilbage. KLik videre og se billeder af nogle af de tilbagetrukne varer. Arkivfoto: JEWEL SAMAD/Scanpix
Dettte er en af de tilbagetrukne figet spinnere. Foto: Bath & North East Somerset Council
Dettte er en af de tilbagetrukne figet spinnere. Foto: Bath & North East Somerset Council
Dettte er en af de tilbagetrukne figet spinnere. Foto: Bath & North East Somerset Council
Dettte er en af de tilbagetrukne figet spinnere. Foto: Bath & North East Somerset Council

Fidget spinner sikkerhed bliver nu igen betvivlet. Lokale britiske myndigheder har kaldt adskillige af de populære fidget spinnere tilbage fra supermarkeder. Det skriver blandt andre The Independent.

300 fidget spinnere blev taget af hylderne i Bath og Somerset i England, da lokale handelsyndigheder vurderede, at der ikke var tilstrækkelig sikkerhedsmærkning på dem, på trods af at de indeholdt dele, der kunne være særdeles farlige for småbørn.

Nogle af de tilbagetrukne fidget spinnere havde LED-lys, der blev drevet af et lithium batteri, dsom kan give alvorlige skader og indre blødninger, hvis det bliver slugt. Derudover havde nogle af spinnerne skarpe dele, og andre havde små dele, der kunne gå løs og dermed udgøre en fare for kvælning for små børn.

De tilbagetrukne varer havde blandt andet ikke nogen minimumsalder, og der var heller ingen information om producenten på varen, oplyser Bath & North East Somerset Council i en officiel meddelelse.

-Fidget spinnere er nye og i øjeblikket meget populære blandt unge. Vi ønsker at sikre børnenes sikkerhed, når de bruger dem. Vores medarbejdere har kigget på nogle af spinnerne, der er til salg og har fundet, at de har meget små og farlige dele, så for den offentlige sikkerheds skyld, er det rigtige at gøre, at de bliver trukket tilbage fra salg. Enhver, der køber en fidget spinner, bør købe den fra en velrenommeret erhvervsdrivende og sikre, at sikkerhedsadvarslerne tydeligt ses på emballage, udtaler det konservative rådsmedlem fra fra Bath & North East Somerset Council Martin Veal i meddelelsen.

Sikkerhedsstyrelsen er gået ind i sagen

I Danmark bliver fidget spinner-produkterne også lige nu nøje undersøgt. Sikkerhedsstyrelsen meddelte for nyligt, at den gik i gang med en større undersøgelse af markedet for at tjekke, at fidget spinnerne lever op til kravene om sikkerhed og mærkning for legetøj.

Styrelsen gik i den anledning også ud med en advarsel til forældre:

– Allerede nu vil Sikkerhedsstyrelsen dog gerne gøre småbørnsforældre opmærksomme på, at der kan være en risiko ved produkterne for børn under tre år. De indeholder nemlig smådele – for eksempel kuglelejer og batterier – som kan løsne sig. Det giver risiko for, at små børn får slugt smådelene. Derved er der potentielt kvælningsfare for de mindste, skrev Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fem-årig opereret – slugte fidget spinner

De første historier om, hvordan børn er kommet til skade med fidget spinnere, er allerede begyndt at dukke op.

Forleden kunne vi på Newsbreak.dk fortælle historien om, hvordan en fidget spinner sendte fem-årig på hospitalet.

Her måtte den femårige dreng opereres efter det var lykkedes ham at vriste et stykke af sin fidget spinner fri. Han stoppede det i munden og blev kort tid efter indlagt.

– Det var superskræmmende. De stoppede en slange ned i hans hals, og han kastede blod op. Det var skræmmende at se ham sådan, fortæller hans mor.

 

 

 

Del din kommentar