Fidget spinnere trækkes tilbage: Frygt for alvorlige skader

I England har myndigheder valgt at trække en række fidget spinnere tilbage, da de ikke har ordentlig sikkerhedsmærkning.

Britiske myndigheder har trukket flere fidget spinnere tilbage. KLik videre og se billeder af nogle af de tilbagetrukne varer. Arkivfoto: JEWEL SAMAD/Scanpix
Britiske myndigheder har trukket flere fidget spinnere tilbage. KLik videre og se billeder af nogle af de tilbagetrukne varer. Arkivfoto: JEWEL SAMAD/Scanpix
Udgivet Opdateret

Fidget spinner sikkerhed bliver nu igen betvivlet. Lokale britiske myndigheder har kaldt adskillige af de populære fidget spinnere tilbage fra supermarkeder. Det skriver blandt andre The Independent.

300 fidget spinnere blev taget af hylderne i Bath og Somerset i England, da lokale handelsyndigheder vurderede, at der ikke var tilstrækkelig sikkerhedsmærkning på dem, på trods af at de indeholdt dele, der kunne være særdeles farlige for småbørn.

Nogle af de tilbagetrukne fidget spinnere havde LED-lys, der blev drevet af et lithium batteri, dsom kan give alvorlige skader og indre blødninger, hvis det bliver slugt. Derudover havde nogle af spinnerne skarpe dele, og andre havde små dele, der kunne gå løs og dermed udgøre en fare for kvælning for små børn.

De tilbagetrukne varer havde blandt andet ikke nogen minimumsalder, og der var heller ingen information om producenten på varen, oplyser Bath & North East Somerset Council i en officiel meddelelse.

-Fidget spinnere er nye og i øjeblikket meget populære blandt unge. Vi ønsker at sikre børnenes sikkerhed, når de bruger dem. Vores medarbejdere har kigget på nogle af spinnerne, der er til salg og har fundet, at de har meget små og farlige dele, så for den offentlige sikkerheds skyld, er det rigtige at gøre, at de bliver trukket tilbage fra salg. Enhver, der køber en fidget spinner, bør købe den fra en velrenommeret erhvervsdrivende og sikre, at sikkerhedsadvarslerne tydeligt ses på emballage, udtaler det konservative rådsmedlem fra fra Bath & North East Somerset Council Martin Veal i meddelelsen.

Sikkerhedsstyrelsen er gået ind i sagen

I Danmark bliver fidget spinner-produkterne også lige nu nøje undersøgt. Sikkerhedsstyrelsen meddelte for nyligt, at den gik i gang med en større undersøgelse af markedet for at tjekke, at fidget spinnerne lever op til kravene om sikkerhed og mærkning for legetøj.

Styrelsen gik i den anledning også ud med en advarsel til forældre:

– Allerede nu vil Sikkerhedsstyrelsen dog gerne gøre småbørnsforældre opmærksomme på, at der kan være en risiko ved produkterne for børn under tre år. De indeholder nemlig smådele – for eksempel kuglelejer og batterier – som kan løsne sig. Det giver risiko for, at små børn får slugt smådelene. Derved er der potentielt kvælningsfare for de mindste, skrev Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fem-årig opereret – slugte fidget spinner

De første historier om, hvordan børn er kommet til skade med fidget spinnere, er allerede begyndt at dukke op.

Forleden kunne vi på Newsbreak.dk fortælle historien om, hvordan en fidget spinner sendte fem-årig på hospitalet.

Her måtte den femårige dreng opereres efter det var lykkedes ham at vriste et stykke af sin fidget spinner fri. Han stoppede det i munden og blev kort tid efter indlagt.

Fidget spinnere kan have sikkerhedsproblemer

Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at fidget spinnere skal betragtes som legetøj, og dermed er der en række væsentlige sikkerhedskrav, som de skal opfylde.

  • Fidget spinners er den nyeste dille i skolegårde og klasseværelser. Legetøjet består af plastik og metal samt et kugleleje, som gør det muligt at dreje en drejeplade rundt.
  • Nogle mener, at de er tiltænkt brug til børn og voksne med adhd og autisme som et redskab til at styrke fokus. Sikkerhedsstyrelsen har valgt at vurdere fidget spinners som legetøj, fordi det i høj grad markedsføres til og har legeværdi for børn.
  • Al legetøj – og dermed også fidget spinners – skal påføres et CE-mærke. Det er fabrikantens erklæring om, at legetøjet overholder kravene i lovgivningen.
  • Noget legetøj skal også påføres advarsler. Eksempelvis hvis det skønnes at være farligt for børn under tre år.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

– Det var superskræmmende. De stoppede en slange ned i hans hals, og han kastede blod op. Det var skræmmende at se ham sådan, fortæller hans mor.

 

 

 

Powered by Labrador CMS